Putinova EX přišla ve Francii o vilu. Kreml běsní

Francouzský soud zabavil biarritzskou vilu „Souzanna“ v hodnotě 6 milionů eur, která patřila Putinově bývalé manželce Ljudmile Putinové (66), kterou v roce 2013 koupil její nový manžel Artur Očeretnyj.

Autor: Jan Novák

18. dubna 2024 19:13

Kreml ve čtvrtek odsoudil rozhodnutí francouzských úřadů zkonfiskovat vilu, která patří současnému partnerovi exmanželky ruského prezidenta Vladimira Putina.

"Jakýkoli zásah do soukromého majetku je už od začátku nezákonný," řekl novinářům mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. „Francouzské orgány podkopávají základy svého právního systému. Už jsme to řekli mnohokrát,“ dodal.

Podle zprávy deníku Le Monde bylo rozhodnutí o zabavení vily ruského obchodníka Artura Očeretného přijato v prosinci 2023 na základě podnětu protikorupční organizace Transparency International. Tato organizace požadovala prověření zdroje financí použitých k nákupu této nemovitosti.

V roce 2013 současný manžel Ljudmily Putinové koupil vilu Suzanna ve stylu Art Deco po oznámení rozvodu mezi ní a ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Ljudmila Putinova se podruhé vdala, avšak jméno manžela nebylo oficiálně zveřejněno. Podle dostupných informací se však provdala za podnikatele Očeretného v roce 2015.

Vila se nachází v Angletu, nedaleko Biarritzu na pobřeží Biskajského zálivu. Očeretnyj ji koupil za 5,4 milionu eur a renovace následně přišly na dalších 3,5 milionu eur. Rozloha vily s pozemkem činí 5000 metrů čtverečních.

Francouzské vyšetřovací orgány nemají k dispozici žádné důkazy, které by objasnily, jak se Očeretnyj mohl stát majitelem tak kvalitní nemovitosti a zároveň mít finance na její drahou renovaci. Kvůli podezření z praní špinavých peněz francouzská justice převzala kontrolu nad touto nemovitostí. Dosud však nebyl nikdo obviněn.

Po ruském útoku na Ukrajinu v únoru 2022 byly v Evropě zmrazeny nebo zkonfiskovány ruské aktiva v hodnotě miliard eur v souladu se zavedenými sankcemi. Kreml na tyto konfiskace a pokusy Evropy využít zabavené prostředky k ozbrojení Ukrajiny reagoval hněvem, označil je za „bezprecedentní porušení“ mezinárodního práva.

Vila Suzanna byla postavená na konci 20. let 20. století pařížskými architekty Minache a d'Ault, a byla silně inspirována Ruhlmannovým pavilonem, který zanechal stopy během mezinárodní výstavy moderního dekorativního a průmyslového umění, která se konala v Paříži v roce 1925. Fasáda, bezvadně bílá, kontrastuje se stylem regionálních domů. Zahrada se rozprostírá na téměř 5000 m2 a má jezírko a bazén. Uvnitř jsou stěny obloženy mramorem, stejně jako krby a v patře jsou čtyři ložnice s koupelnami a kulečník.

Témata: Vladimír Putin Ljudmila Putin Rusko