Putin poprvé promluvil o osudu šéfa wagnerovců Prigožina

Vladimir Putin

Autor: Jan Hrabě

24. srpna 2023 19:30

Ruský prezident Vladimir Putin prolomil mlčení ohledně středečního pádu letadla se zakladatelem Wagnerovy skupiny Jevgenijem Prigožinem. Putin potvrdil jeho úmrtí, když vyjádřil soustrast nejen jeho blízkým. V projevu odvysílaném televizí také sdělil, že událost bude vyšetřena. 

Putin vyjádřil soustrast rodinám všech obětí pádu letadla a potvrdil úmrtí Prigožina, jehož označil za "talentovaného byznysmena s komplikovaným osudem", informoval britský deník Guardian

Ruský prezident uvedl, že zakladatele wagnerovců znal od počátku 90. let. "Byl mužem s komplikovaným osudem, udělal některé závažné chyby ve svém životě," konstatoval. "Dosáhl potřebných výsledků pro sebe i pro společné úsilí, o což jsem ho žádal během posledních měsíců," pokračoval.

Podle zmíněného listu poukazoval Putin těmito slovy na válku na Ukrajině, konkrétně na úsilí žoldnéřů u Bachmutu. K posledním dnům Prigožina řekl, že se ve středu vrátil do Ruska z Afriky a měl schůzky s blíže nespecifikovanými činiteli. 

Prigožinovo letadlo se zřítilo při letu z Moskvy do Petrohradu za dosud nevyjasněných okolností, spekuluje se i o sestřelení protiletadlovou raketou. Prigožin před dvěma měsíci vedl neúspěšnou vzpouru, při které jeho žoldnéři táhli na Moskvu. Putin jej tehdy označil za zrádce.

Vzpouru ukončila dohoda zprostředkovaná běloruským vůdcem Alexandrem Lukašenkem, která Prigožinovi a jeho lidem umožnila vyváznout bez trestu a odejít do exilu v Bělorusku. Zanedlouho však byl Prigožin opět viděn při jednáních s různými činiteli v Moskvě a Petrohradu.

Témata: Vladimír Putin Jevgenij Prigožin