Putin a Kim Čong-un se sejdou v Rusku, potvrdil Kreml

Kim Čong-un

Autor: Pavel Krejčí

11. září 2023 15:25

Severokorejský vůdce Kim Čong-un se vydal na cestu do Ruska, kde se Vladivostoku setká s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Dnes to uvedla agentura Reuters s odvoláním na nejmenovaný zdroj v jihokorejské vládě. K setkání mezi Kimem a Putinem by podle serveru CNN mělo dojít v úterý.

Podle médií dnes ze Severní Koreje vyjel Kimům obrněný vlak, v němž severokorejský vůdce míří do Ruska. Server The New York Times už dříve uvedl, že se Kim chystá do ruského města Vladivostok na jednání s Putinem, Kreml dnes schůzku potvrdil. 

Do Vladivostok dnes dorazil i ruský prezident Vladimir Putin. Ve městě se zúčastní ekonomického fóra probíhajícího od 10. do 13. září, na jehož okraji se sejde se svým severokorejským protějškem. "Severokorejský vůdce Kim Čong-un bude v příštích dnech na pozvání prezidenta Vladimira Putina na oficiální návštěvě v Rusku," uvedl Kreml.

Rusko vede se Severní Koreou delší dobu tajné rozhovory, jejichž cílem je získat munici a zásoby pro svou válku proti Ukrajině, uvedl podle amerických médií na začátku září Bílý dům. "Jednání o zbraních mezi Ruskem a KLDR aktivně pokračují," řekl mluvčí Rady pro národní bezpečnost John Kirby. Klíčovým tématem rozhovorů je podle něj dělostřelecká munice pro ruské síly.

Nové informace ukazují, že ruský prezident Vladimir Putin a severokorejský vůdce Kim Čong-un si vyměnili dopisy, uvedl Kirby. Došlo k tomu po nedávné návštěvě ruského ministra obrany Sergeje Šojgu v KLDR, po které do Pchjongjangu cestovala další skupina ruských představitelů.

V březnu Bílý dům uvedl, že získal informace, podle kterých se Moskva snaží vyjednat s Pchjongjangem dohodu o poskytnutí munice Rusku výměnou za dodávky potravin a dalších komodit pro KLDR.

Britská stanice BBC podrobně zanalyzovala, co může znamenat spojenectví Severní Koreji a Ruské federace oběma zemím přinést. Zatímco Moskva "zoufale potřebuje zbraně", Severní Korea "zoufale potřebuje peníze a potraviny". Pro obě strany je tedy vzájemná pomoc velmi výhodnou transakcí, jak BBC spolupráci nazvala.

Do spolupráce se navíc zapojuje i Peking, jak zjistila jihokorejská rozvědka. "Ruský ministr obrany Sergej Šojgu navrhl, aby Rusko, Čína a Severní Korea uspořádaly společná námořní cvičení, podobná těm, která provádějí USA, Jižní Korea a Japonsko a která Kim Čong-un tak nesnáší," citovala BBC její prohlášení.

Dalším z obývaných faktorů je severokorejský jaderný program. Ten může díky ruským technologiím dosáhnout vyšší úrovně než dosud, jelikož Ruská federace je bezpochyby zkušenou jadernou mocností a do svého programu bohatě investuje. Soul se však domnívá, že taková spolupráce je nepravděpodobná, protože by pro Rusko "mohla být strategicky nebezpečná".

Výzkumník Yang Uk z Asijského institutu pro politická studia varoval, že Rusko nemusí Pchjongjangu na oplátku poskytovat zbraně, ale financovat tamní jaderný program. "Pokud Rusko zaplatí ropou a potravinami, může oživit severokorejskou ekonomiku, která by pak mohla posílit i severokorejský zbrojní systém. Je to pro ně další zdroj příjmů, který neměli," shrnul.

Životaschopnost Severní Koreje je ale důležitá i pro Peking. "Severní Korea poskytuje Pekingu užitečnou nárazníkovou zónu mezi ním a americkými silami umístěnými v Jižní Koreji, což znamená, že se mu vyplatí udržovat Pchjongjang nad vodou," píše BBC.

Témata: Vladimír Putin Kim Čong-un Rusko Severní Korea (KLDR)