Psycholog Ptáček (†48): Donio ukončilo sbírku pro vdovu kvůli majetkovým poměrům. To není všechno

Radek Ptáček (psycholog) po sobě zanechal ženu a tři děti. 9

Autor: Jan Novák

12. září 2024 19:40

Platforma Donio ukončila sbírku pro Hanu Ptáčkovou, vdovu po psychologovi Radku Ptáčkovi, kvůli rostoucím otázkám o jejím majetkovém zajištění. Sbírka, která měla původně vybrat 10 milionů korun a získala podporu známých osobností, dosud přinesla přes 2,7 milionu. Otázky o nutnosti tak vysoké částky však vedly k jejímu ukončení.

Na základě zjištění webu Expres.cz z katastru nemovitostí, vlastní Hana Ptáčková několik cenných nemovitostí. Mezi nimi je byt v prestižní pražské lokalitě o rozloze 79,67 m², jehož hodnota se pohybuje mezi 10 až 12 miliony korun. Dále spoluvlastní nebytový prostor v tomto domě s tržní hodnotou okolo 5 milionů korun. Rodina také vlastní dům v Hostivici se zahradou a bazénem, zakoupený v roce 2018 za 11,4 milionu korun, a rekreační statek na Klatovsku, jehož hodnota je odhadována na několik milionů korun.

Donio reagovalo na rostoucí otázky ohledně majetkového zajištění Hany Ptáčkové a vyzvalo ji, aby doložila své majetkové poměry. Zakladatel Donia, David Procházka, potvrdil, že bez jejího souhlasu a čestného prohlášení by sbírka nebyla zahájena. „Pokud zjistíme, že majetkové poměry nejsou v souladu s potřebami uvedenými ve sbírce, sbírku ukončíme. Ze zákona není možné finance dárcům vracet. Pokud dojde k zániku původního účelu, rozhodne kontrolní orgán (krajský úřad) o využití financí,“ uvedl Procházka.

Nakonec se však zakladatelka sbírky rozhodla akci předčasně ukončit kvůli negativním reakcím, které vyvolala. „Vzhledem k narůstajícím pochybnostem a etickým otázkám, které se kolem sbírky objevily, jsem se rozhodla sbírku ukončit. Naším záměrem nikdy nebylo vytvářet rozporuplné pocity ve veřejnosti, ale podpořit Hanu a její děti v těžké životní situaci,“ uvedla zakladatelka sbírky.

Otázky ohledně etiky sbírky, zejména kvůli zobrazení tří malých dětí zesnulého Radka Ptáčka na hlavní fotce kampaně, zvýšily kontroverzi kolem akce. Ačkoliv sbírka začala s dobrými úmysly, vyvolala značnou diskuzi o transparentnosti a oprávněnosti veřejné finanční pomoci rodinám s vysokým majetkovým zajištěním.

„I když byla sbírka původně zahájena s dobrými úmysly, vyvolala zásadní diskuzi o transparentnosti a oprávněnosti veřejné finanční pomoci rodinám s vysokým majetkovým zajištěním,“ uvedl David Procházka z Donia.

Sbírka byla nakonec ukončena, a Donio zvažuje úpravu pravidel pro transparentnější ověřování majetkových poměrů příjemců takových kampaní.

Procházka to jasně uvedl webu Expres.cz: „Je ale nutné každý případ individuálně posoudit, což bývá složité. Osobně si myslím, že v tomto směru legislativa zaostává a měla by lépe kontrolovat příjemce finančních prostředků. V případě Hany Ptáčkové jsme ji již vyzvali, aby doložila své majetkové poměry, a s naším právním zástupcem poté vyhodnotíme, zda je sbírka relevantní. Ze zákona není možné finance dárcům vracet. Pokud dojde k zániku původního účelu, rozhodne kontrolní orgán (krajský úřad) o využití financí.“

Jak dodal, „čekáme, že rodina doloží své majetkové poměry.“

Co se týče samotné sbírky, „nakonec po dohodě s Doniem ukončila inciátorka, kamarádka a kolegyně vdovy po profesorovi Ptáčkovi.“

Témata: Radek Ptáček (psycholog) Donio