PRVNÍ SLOVA Harrisové po šokující neděli: Mluvila jen o Bidenovi, o kandidatuře ani slovo

Kamala Harrisová

Autor: Pavel Krejčí

22. července 2024 21:57

Viceprezidentka Kamala Harrisová v pondělí poprvé veřejně vystoupila poté, co úřadující prezident Joe Biden odstoupil z boje o Bílý dům a podpořil její nominaci do souboje s republikánským exprezidentem Donaldem Trumpem. Harrisové dnes vyjádřila podporu také bývalá předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová. 

Harrisová dnes prohlásila, že výsledky prezidenta Bidena nemají obdobu v moderní historii Spojených států amerických. Agentura AP zdůraznila, že ve svém prvním veřejném vystoupení od Bidenova nedělního oznámení se vůbec nezmínila o vlastní prezidentské kandidatuře. 

Viceprezidentka v pondělí zastoupila Bidena, který se zotavuje z nákazy covidem-19, na setkání s univerzitními sportovci na zahradách Bílého domu. Prezident podle ní za necelé jedno období dokázal více než někteří jeho předchůdci za dva mandáty.

"Viděla jsem to z první ruky každý den, náš prezident Joe Biden bojuje za americké lidi," řekla Harrisová. "Jsme mu opravdu hluboce vděční za jeho službu našemu národu," dodala. 

Kandidaturu Harrisové na prezidentku v pondělí podpořila další z prominentních členek Demokratické strany, bývalá předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová. "Moje nadšená podpora pro Kamalu Harrisovou na prezidentku je oficiální, osobní a politická," uvedla politička. 

Bílý dům v pondělí informoval, že Harrisová se chystá do státu Delaware, aby se setkala se svým kampaňovým týmem. Jak informovala média, za prvních 24 hodin se podařilo získat více než 50 milionů dolarů. 

Demokraté si oficiálně vyberou prezidentského kandidáta na nominačním sjezdu, který proběhne ve dnech 19. až 22. srpna v Chicagu. 

Témata: Kamala Harrisová USA Volby USA Joe Biden