První předpověď počasí na víkend slibuje extrémní srážky. Kde bude pršet?

Deštivé počasí, ilustrační fotografie.

Autor: Jan Hrabě

30. května 2024 6:00

Meteorologové varovali před potenciálně nebezpečnou situací na západě Čech. Lidé se tam o víkendu mohou dočkat vydatných srážek. Hydrometeorologický ústav zdůraznil, že předpověď je zatím zatížena velkou nejistotou.

"V sobotu by Německo a možná i západní části Čech mohla ovlivnit víceméně stacionární tlaková níže, která by do této oblasti mohla přinést velké množství trvalých srážek. Kde přesně se bude tlaková níže nacházet, jak bude např. hluboká, to není v tuto chvíli jasné, nicméně odhad ansámblových běhů naznačuje, že by mohla přinést velké množství srážek," uvedli meteorologové na facebooku.

Extreme Forecast Index (EFI) modelu ECMWF předpovídá nejvýraznější srážky během soboty v Německu a na západě, respektive severozápadě Čech. "Kolik a kde naprší v tuto chvíli není jasné, ale jako první náznak možné extrémity počasí v této oblasti je Extreme Forecast Index dobrý," zmínili odborníci.

"Uvidíme, jak se bude situace vyvíjet v dalších dnech. S ohledem na vysoké nasycení na západě Čech by mohla tato situace potenciálně způsobit problémy," dodali varování na závěr.

Témata: Počasí Déšť ČHMÚ