První dítě ve svitavském babyboxu! Klaudii někdo odložil v noci na pondělí

BabyBox

Autor: Jan Hrabě

27. května 2024 8:38

Babyboxy v Česku zachránily život už 264 dětem. V noci na pondělí někdo ve Svitavách v Pardubickém kraji odložil novorozenou holčičku. Miminko dostalo jméno Klaudie. 

Novorozeně někdo odložil do babyboxu ve svitavské nemocnici v noci z neděle na pondělí. Miminko bylo zabalené do červené peřinky, je donošené a podle lékařů se zdá být v pořádku. Klaudie váží 3,2 kilogramu a měří 50 centimetrů. Pupečník neměla ošetřený a narodila se jen chvíli před umístěním do schránky.

Jde o první dítě ve svitavském babyboxu, který funguje přesně deset let. "Ať žije Klaudie, která navýšila počet odložených holčiček na 145, zatímco chlapečků je 119," uvedl zakladatel babyboxů Ludvík Hess.

Babybox je zařízení, do kterého mohou zejména matky zcela anonymně odložit své zpravidla novorozené děti. Jde o speciálně vybavenou schránku, která je umístěná na dobře přístupném místě, většinou v blízkosti zdravotnického zařízení. Matka má po odložení několik minut čas na bezpečný a anonymní odchod, až poté jsou informováni zdravotníci. 

V Česku aktuálně funguje přes 80 babyboxů, které již zachránily život více než 260 novorozeným dětem. 

Témata: BabyBox