"Proboha, co jste to za otce." Muž týral dvě děti, od soudu dostal osm let

Ilustrační fotografie.

Autor: Jan Hrabě

6. listopadu 2023 21:54

Brněnský krajský soud v pondělí odsoudil třiatřicetiletého muže k osmi letům odnětí svobody za dlouhodobé týrání dvou nezletilých synů a pokus těžkého ublížení na zdraví. Muž chlapce podle rozsudku fyzicky trestal i za drobné prohřešky, bil je násadou paličky na maso anebo je krmil jídlem určeným psům. 

Obžalovaný vinu opakovaně odmítá, tresty podle něj byly jen mírné. Dnešní rozsudek není pravomocný, muž se na místě odvolal. Původně mu hrozilo až dvanáct let za mřížemi. 

K týrání docházelo od podzimu 2020 do léta 2021, kdy se k případu dostali vyšetřovatelé poté, co starší ze synů rozbil výlohu, aby se dostal k jídlu. Chlapci byli následně na několik dní hospitalizováni kvůli mnohačetným poraněním, podvýživě a chudokrevnosti. 

"Případ mě překvapil. Měli tak strašný hlad, že se dítě ve věku sedmi let rozhodlo v noci zajít vyloupit obchod. S tím jsem se ještě nesetkala," uvedla státní zástupkyně Zuzana Zámoravcová podle serveru iDnes.cz. 

Kritický byl k muži i předseda senátu Dušan Beránek. "Těm chlapcům jste zůstal jen vy, jejich otec, osoba, která měla být jejich záštitou, u které najdou teplou náruč. Místo toho u vás zažívali velmi negativní, depresivní, tyranizující prostředí. Proboha, co jste to za otce," prohlásil. 

Při rozhodování se vycházelo z výpovědí týraných chlapců, kteří popsali, jak se k nim otec choval. Pomohly i výpovědi dalších lidí, například učitelé si všimli, že starší chodí do škol bez jídla a žebrá o něj. 

Témata: soudy týrání a zneužívání dětí Týrané děti