Pro řidičský i technický průkaz platí nová pravidla. Přehled novinek v dopravě

Ilustrační foto

Autor: Jan Hrabě

3. ledna 2024 12:20

Čeští řidiči si od letošního ledna zvykají na nové pořádky v automobilové dopravě. Opravdu zásadní změny se týkají například povinnosti mít u sebe doklady, které řidiče, respektive jeho vozidlo, opravňují k využívání silnic a dálnic v České republice. 

O veškerých novinkách v automobilové dopravě informovalo ministerstvo dopravy na webu. Tou největší je zřejmě fakt, že od 1. ledna nemusí mít řidiči při cestách po Česku fyzicky u sebe řidičský a technický průkaz. Oba doklady ale musí mít platné, jinak nemají na silnicích co dělat.

Od Nového roku nahradil jen jeden dosavadní dva technické průkazy. Výměnu není třeba akutně řešit, proběhne při první návštěvě úřadu v jiné záležitosti, upozornilo ministerstvo. V novém dokladu budou základní potřebné informace, zbytek bude dostupný elektronicky. 

Zásadní novinkou je také možnost řídit auto od 17 let, ovšem pod dohledem zkušeného mentora. Nově se má udělovat první řidičský průkaz v životě na dvouleté zkušební období bez ohledu na věk řidiče. 

Od 1. ledna je zároveň možné všechny typy dálničních známek zakoupit s třicetidenním předstihem. Od března pak půjde zakoupit i jednodenní známku. Platná bude vždy do půlnoci daného dne, na který byla zakoupena. 

Témata: doprava auto řidičské průkazy Doklady Dálnice