Příušnice trápí Česko podobně jako černý kašel. Čím to je?

Příušnice trápí zejména děti.

Autor: Jan Hrabě

6. března 2024 14:12

Česko netrápí jen černý kašel, ale také příušnice. Případů od začátku roku přibývá, do konce února bylo evidováno 223 nakažených, tedy třikrát více než za stejné období v loňském roce. Nejvíce případů hlásí Plzeňský kraj. 

Na nárůst případů příušnic upozornila Česká televize s odkazem na údaje krajských hygienických stanic a Státního zdravotního ústavu (SZÚ). Nejvíce případů hlásí Plzeňský kraj, infekce se tam nejvíce týká mladých lidí ve věku mezi 15 až 24 lety.

Příušnice se šíří navzdory povinnému očkování kombinovanou vakcínou MMR, která je ještě proti spalničkám a zarděnkám. Epidemiologové ale zmínili, že proočkovanost populace v uplynulých letech prudce klesla.

Podle epidemiologa a vakcinologa Roman Chlíbka je proočkovanost u dětí narozených v roce 2020 přes 88 procent. Dřív přitom činila až 94 procent. "Vakcína se podává ve dvou dávkách – po jednom roce života a pak v pěti letech, předpokládá se dlouhodobá ochrana," připomněl expert pro ČT. 

Příušnice jsou infekční onemocnění způsobené virem příušnic. Onemocnění je vysoce nakažlivé a šíří se vzdušnou cestou z osoby na osobu prostřednictvím respiračních kapének, které vznikají při mluvení, kašlání a kýchání nemocného jedince, nebo kontaktem s kontaminovanými předměty.

Počáteční příznaky a symptomy často zahrnují horečku, bolesti svalů a hlavy či nechutenství. Obvykle následuje bolestivý otok jedné nebo obou příušních slinných žláz. Infekci ve vyšším věku mohou provázet komplikace, např. zánět slinivky břišní či pohlavních žláz. 

Témata: nemoci děti