Příspěvek na péči v roce 2024 doznal změn. Od července se částka zvyšuje

Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR

Autor: Jan Hrabě

1. července 2024 10:38

Dnes začala druhá polovina letošního roku a s tímto zlomem vstoupily v platnost některé změny. Od pondělí 1. července si tak například polepší lidé, kteří od státu pobírají příspěvek na péči. V tiskové zprávě to připomnělo ministerstvo práce a sociálních věcí. 

Červencový růst se týká příspěvku na péči ve stupních II, III a IV. Nejvíce si polepší lidé ve stupni IV s úplnou závislostí, které čerpají péči mimo pobytové sociální služby. V jejich případě dojde k navýšení o 7 800 korun a celková výše příspěvku tak bude nově činit 27 tisíc korun.

"Jsme si vědomi velkého významu této formy pomoci, a proto ještě více peněz dostanou lidé s úplnou závislostí, kteří nevyužívají pobytové služby. Umožní jim to tak lepší péči v jejich domácím prostředí. Toto navýšení příspěvku na péči, zejména pro lidi ve čtvrtém stupni závislosti, je důležitým krokem správným směrem," zdůraznil ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Celkové roční náklady na zvýšení příspěvku překročí 7 miliard korun. Ministerstvo práce již dříve připomnělo, že pro osoby s postižením, které využívají osobní asistenci v rozsahu větším než 80 hodin měsíčně, byl již loni určen speciální dotační titul, který jim pomohl s financováním těchto služeb. S dotací se s mírnými úpravami počítá i letos. 

Témata: Sociální dávky Ministerstvo práce a soc. věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL)