Příspěvek na péči má v roce 2024 vzrůst. Poslanci budou návrh řešit tento týden

Poslanecká sněmovna, ilustrační fotografie.

Autor: Jan Hrabě

8. dubna 2024 14:02

Poslanecká sněmovna má v tomto týdnu schvalovat růst příspěvku na péči pro lidi se zdravotním postižením. Počítá se s tím, že projde koaliční návrh. Opoziční hnutí ANO a SPD sice navrhla výraznější růst příspěvku, sociální výbor ho ale doporučil zamítnout. 

V současné výši mají být příspěvky na péči vypláceny do léta. Částka má poté výrazně vzrůst ve stupních II, III a IV. Ještě vyšší částku zřejmě dostanou osoby ve stupni IV s úplnou závislostí a péčí poskytovanou mimo pobytové sociální služby. Počítá s tím návrh, o kterém informovalo ministerstvo práce a sociálních věcí. 

"O zvýšení příspěvku na péči jsme v posledních měsících velmi intenzivně debatovali s odborníky a hledali také shodu na koaliční úrovni. Je skvělou zprávou, že se nám podařilo najít cestu, jak příspěvek na péči velmi výrazně zvýšit téměř ve všech stupních, a to od července, jak jsem již dříve slíbil," uvedl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) v únoru.

Podle předsedy vlády Petra Fialy (ODS) půjde o změny, které zavedou adresní pomoc těm, kteří ji nejvíc potřebují. "Zvyšujeme příspěvek těm, kteří potřebují největší asistenci svých blízkých," napsal na sociální síti X.

Celkové roční náklady na zvýšení příspěvku překročí 7 miliard korun. "Nakonec tedy vyčleníme ještě vyšší částku, než jakou navrhovala opozice. Jsme si vědomi velkého významu této formy pomoci, a proto ještě více peněz dostanou lidé s úplnou závislostí, kteří nevyužívají pobytové služby. Umožní jim to tak lepší péči v jejich domácím prostředí," dodal Jurečka.

Ministerstvo práce připomnělo, že pro osoby s postižením, které využívají osobní asistenci v rozsahu větším než 80 hodin měsíčně, byl již loni určen speciální dotační titul, který jim pomohl s financováním těchto služeb. S dotací se s mírnými úpravami počítá i letos. 

Témata: Poslanecká sněmovna Sociální dávky invalidé