Příspěvek na péči 2024: Kdy a jak moc se zvýší?

Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR

Autor: Jan Hrabě

13. února 2024 17:25

Jen do léta budou příspěvky na péči vypláceny v současné výši. Ta totiž od léta výrazně poroste ve stupních II, III a IV. Ještě vyšší částku dostanou osoby ve stupni IV s úplnou závislostí a péčí poskytovanou mimo pobytové sociální služby. Počítá s tím poslanecký pozměňovací návrh zákona o sociálních službách, o kterém informovalo ministerstvo práce a sociálních věcí. 

"O zvýšení příspěvku na péči jsme v posledních měsících velmi intenzivně debatovali s odborníky a hledali také shodu na koaliční úrovni. Je skvělou zprávou, že se nám podařilo najít cestu, jak příspěvek na péči velmi výrazně zvýšit téměř ve všech stupních, a to od července, jak jsem již dříve slíbil," uvedl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). 

Podle premiéra Petra Fialy (ODS) půjde o změny, které zavedou adresní pomoc těm, kteří ji nejvíc potřebují. "Zvyšujeme příspěvek těm, kteří potřebují největší asistenci svých blízkých," napsal na sociální síti X.

Celkové roční náklady na zvýšení příspěvku překročí 7 miliard korun. "Nakonec tedy vyčleníme ještě vyšší částku, než jakou navrhovala opozice. Jsme si vědomi velkého významu této formy pomoci, a proto ještě více peněz dostanou lidé s úplnou závislostí, kteří nevyužívají pobytové služby. Umožní jim to tak lepší péči v jejich domácím prostředí," dodal Jurečka.

Podle zástupce ředitele obecně prospěšné společnosti Asistence Štěpána Lohra jde o důležitý krok správným směrem. "Je ale třeba mít stále na paměti, že mezi námi žijí tisíce lidí, kteří i nadále budou potřebovat více pomoci druhých, než kolik si budou moci z příspěvku na péči dovolit. Proto budeme nadále spolupracovat s MPSV na nastavení co nejspravedlivějšího, individualizovaného systému, který pomůže těm, kteří to potřebují nejvíc," dodal.

Ministerstvo práce připomnělo, že pro osoby s postižením, které využívají osobní asistenci v rozsahu větším než 80 hodin měsíčně, byl již loni určen speciální dotační titul, který jim pomohl s financováním těchto služeb. S dotací se s mírnými úpravami počítá i letos. 

Témata: Ministerstvo práce a soc. věcí Sociální dávky