Příspěvek na bydlení 2024: Kdo má na dávku nárok a jak o ni požádat?

Ilustrační fotografie.

Autor: Jan Hrabě

16. ledna 2024 15:05

Příspěvek na bydlení je jednou z dávek, kvůli nimž už nemusí občané chodit na úřad. Zažádat o něj mohou z domova přes portál ministerstva práce a sociálních věcí. Je však dobré vědět, co k tomu musíte mít připravené. 

Co je příspěvek na bydlení?

Příspěvek na bydlení je dávka vyplácená v závislosti na výši příjmů rodiny, která přispívá rodinám nebo jednotlivcům s nízkými příjmy na krytí nákladů na bydlení. Nárokovat jej lze až tři měsíce zpětně, uvádí Úřad práce. 

Kdo o něj může požádat?

Obecně platí, že pokud vás náklady na bydlení, které zahrnují nájem, platbu za energie, vodné a stočné apod., stojí více než 30 procent vašich čistých příjmů, můžete příspěvek čerpat. 

Jak podat online žádost o příspěvek?

O příspěvek na bydlení je možné zažádat snadno z pohodlí domova přes klientskou zónu Ministerstva práce a sociálních věcí Jenda. Doporučuje se předem si připravit všechny potřebné dokumenty. 

Jaké dokumenty jsou potřeba? 

Podle ministerstva práce a sociálních věcí jde pouze o informace, které si stát nemůže dohledat sám. Konkrétně jsou to například potvrzení o výši příjmů, o výši nákladů na služby a o výši nákladů na energie.

Pokud bydlíte v nájmu, je třeba předložit nájemní smlouvu. V případě, že je vaše dítě student starší 15 let, potřebujete potvrzení o studiu. Pokud s vámi bydlí další osoba starší 18 let, budete od ní potřebovat vybrané dokumenty.

Jak se přihlásit do klientské zóny Jedna?

Aby mohly úřady zpracovat vaši žádost online a ušetřit vám cestu na úřad, musí si ověřit vaši totožnost. Pro vstup do Jendy je nutné se přihlásit prostřednictvím Identity občana. Využít můžete například tzv. bankovní identitu. 

Témata: Sociální dávky Bydlení Ministerstvo práce a soc. věcí