Případ nejhoršího lesního požáru se vrací žalobcům. V čem je problém?

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku 5

Autor: Jan Hrabě

8. prosince 2023 14:20

Krajský soud v Ústí nad Labem vrací státnímu zastupitelství případ nejrozsáhlejšího lesního požáru v historii České republiky, který loni zachvátil Národní park České Švýcarsko. Žalobci mají podle soudu upřesnit výši škody, která byla vyčíslena na přibližně 350 milionů korun. 

"Rozhodnutí soudu, že je věc vrácena k došetření, jsem už dostal do datové schránky," uvedl advokát obžalovaného Vít Pavko pro Seznam Zprávy. Podle zjištění serveru se soudu nezdá vyčíslení škody ze strany státního zástupce.

Mluvčí soudu Veronika Suchoňová potvrdila vrácení případu, další podrobnosti nesdělila. Náměstkyně krajské státní zástupkyně Kateřina Doušová podotkla, že proti soudnímu rozhodnutí byla podána stížnost, o které bude rozhodovat pražský vrchní soud. "Domníváme se, že jsme vše uvedli správně," vysvětlila Doušová zmíněnému webu. 

Státní zástupce podal obžalobu počátkem listopadu poté, co ústecká krajská policie na konci října informovala, že ji v případu navrhla. "Krajští kriminalisté v uplynulých dnech zaslali krajskému státnímu zástupci návrh na podání obžaloby muže, který byl obviněn z trestných činů obecného ohrožení a poškození cizí věci," napsala tehdy na webu.

Již v květnu bylo oznámeno, že se podařilo objasnit loňský požár v Českém Švýcarsku, přičemž zadržený muž má podle výsledků vyšetřování na svědomí řadu dalších požárů na severu Čech během uplynulých měsíců. V případě prokázání viny mu hrozí až 15 let za mřížemi. 

Policie na případu pracovala mnoho měsíců, než zadržela muže, který měl založit požár v Národním parku České Švýcarsko. Podle strážců zákona je ale zřejmě zodpovědný i za další požáry.

"Letos v dubnu měl stejný muž na území okresu Děčín v průběhu jediného týdne znovu založit několik dalších požárů. V jejich důsledku došlo k vyhoření rekreační chaty v obci Krásná Lípa, zahoření a poškození Rozhledny Vlčí hora, ke škodám na třech mysliveckých posedech a dvou krmelcích, a to v katastrálním území obcí Staré Křečany, Krásná Lípa a Doubice a v lesním porostu města Rumburk," uvedl policejní mluvčí Kamil Marek. 

Témata: požár lesa u Hřenska (červenec 2022) soudy Policie ČR České Śvýcarsko Ústecký kraj