Prezident sebral premiérovi termín. Fiala řekl, kdy bude mít projev

Petr Fiala a Petr Pavel

Autor: Jan Hrabě

5. prosince 2023 21:51

Petr Pavel se vrátí k tradici novoročních projevů prezidenta republiky, což musí reflektovat i premiér Petr Fiala (ODS). Lídr občanských demokratů v předchozích dvou letech vystoupil 1. ledna, tentokrát promluví k národu už o několik dní dříve. 

Fiala to řekl v pořadu Ptám se, pane premiére deníku Blesk. Premiér ve vysílání potvrdil, že na projevu pracuje a respektuje rozhodnutí prezidenta se vrátit k tradici novoročních projevů. "Prezident má přednost, rád ustoupím a obrátím se k lidem 26. prosince," konstatoval. 

Už v říjnu proběhla médii informace, že Pavel chce přednést svůj sváteční projev úvodního lednového dne. "Prezident Pavel na vánoční projevy bývalého prezidenta Zemana navazovat nebude, svůj projev přednese na Nový rok," sdělil Karel Čapek z hradního odboru komunikace serveru Seznam Zprávy. 

Současná hlava státu se tak vrátí k tradici novoročních projevů, které měli k národu Václav Havel a Václav Klaus. Od konce roku 2013 promlouval prezident k občanům na druhý svátek vánoční 26. prosince, rozhodl se tak po svém triumfu ve volbách Miloš Zeman. V nastaveném trendu pokračoval i dalších devět let ve funkci.

Tradice novoročních projevů se datuje do dob první republiky. Od 30. let vystupoval s vánočními projevy Tomáš Garrigue Masaryk, na kterého navázali Edvard Beneš i protektorátní prezident Emil Hácha. Na Nový rok je pak přesunuli komunisté, přesněji první hlava státu z jejich řad, tedy Klement Gottwald. 

V posledních letech přibyly o svátcích na přelomu roku také projevy dalších ústavních činitelů, konkrétně předsedy vlády či šéfa Senátu. 

Témata: Petr Fiala (ODS) Petr Pavel