Přesčasy lékařů zvedají experty ze židle: Politici nic nezmění, jen porušování zákona zlegalizují

lékaři

Autor: Libor Frýdl

19. září 2023 14:34

Novela zákoníku práce, která má být platná od října, má zvýšit maximální povolený počet dobrovolných přesčasů z 416 hodin na 832 hodin ročně. Tato změna však čelí odporu lékařů, kteří se obávají, že by to mohlo mít negativní dopad na zdravotní péči.

Podle České televize byla iniciativa lékařů, kteří nesouhlasí s touto novelou, podpořena přibližně čtvrtinou nemocničních lékařů. Některé nemocnice již nyní přesahují povolený počet přesčasových hodin, což je v rozporu se zákonem. Lékaři plánují do konce září vypovědět tyto dohody o přesčasech, aby nemocnice měly čas na přípravu. Péče o pacienty by podle lékařů neměla být ohrožena.

Podle novely zákoníku práce by mohl zaměstnavatel nařídit až 150 hodin přesčasů za rok pro všechny pracovníky. U zdravotnických pracovníků by bylo možné dobrovolně pracovat až 416 hodin přesčas. Tato novela by však umožnila dobrovolný přesčas až na dvojnásobek a v případě pracovníků zdravotnických záchranných služeb by bylo možné pracovat více než tisíc hodin přesčas.

Lékaři argumentují tím, že dobrovolnost přesčasů není tak zcela dobrovolná, protože mají nízké mzdy a potřeba složení atestace nutí mladé lékaře spolupracovat s zaměstnavatelem. Zároveň zdůrazňují, že odmítání přesčasů může znamenat více práce pro ostatní kolegy. Kritizují politiky za nedostatek snahy řešit strukturální problémy ve zdravotnictví a místo toho legalizovat porušování zákona.

Jak chce ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) situaci vyřešit šéf České lékařské komory Milan Kubek neví. "Nás teď nadzvedlo ze židle to, že politici místo toho, aby se snažili situaci ve zdravotnictví zlepšovat, dali jasný signál, že nic řešit nebudou. Jen to porušování zákona zlegalizují a dalších pět let máme zapomenout na to, aby se cokoli změnilo k lepšímu," řekl v Interview ČT24.

Témata: lékaři Milan Kubek Vlastimil Válek (TOP 09)