Premiér Fiala je v Africe. Setkal se s etiopským premiérem

Petr Fiala

Autor: Libor Frýdl

4. listopadu 2023 19:15

Dnes se český premiér Petr Fiala zúčastnil česko-etiopského obchodního fóra v Addis Abebě a vedl jednání s etiopským premiérem Abiyem Ahmedem, kterého pozval do Prahy. Fiala zdůraznil význam Etiopie v kontextu stability východní Afriky a viděl potenciál pro spolupráci v několika odvětvích, jako je zdravotnictví a obranný průmysl.

Na obchodním fóru Fiala prohlásil, že Etiopii vnímá jako klíčového obchodního partnera v Africe a že je třeba se zaměřit na širší spolupráci než jen na import "legendární etiopské kávy". Premiér uvedl, že v Etiopii existují projekty týkající se vodohospodářství a zdravotnictví. Důraz klade na to, že ekonomická spolupráce by měla být prováděna v souladu s rozvojovou spoluprací.

Fiala zdůraznil roli Etiopie ve stabilizaci regionu a na obchodním fóru se setkali také zástupci českého obranného průmyslu. Etiopie byla zastoupena přibližně 40 podnikateli, zatímco Česká republika vyslala asi 14 zástupců.

Po poledni se Petr Fiala setkal s etiopským premiérem Abiyem Ahmedem a později oznámil rozšíření ekonomické spolupráce, zejména v oblasti obranného průmyslu. Fiala zmínil projekt modernizace stíhacích letounů L-39 prováděný firmou Omnipol jako příklad toho, jak může tato spolupráce vypadat.

Během své návštěvy v Etiopii Petr Fiala navštívil také Muzeum vody, kde probíhala prezentace česko-etiopské rozvojové spolupráce v oblasti vodních zdrojů, a etiopskou porodnici, kterou česká společnost Linet vybavila polohovatelnými lůžky.
 

Témata: Petr Fiala (ODS) Etiopie