Premiér Fiala avizuje návrat do práce po nemoci

Petr Fiala

Autor: Jan Hrabě

20. listopadu 2023 14:20

Premiér Petr Fiala (ODS) se v úterý po menších zdravotních problémech vrátí k pracovnímu programu, informoval Úřad vlády. Čeká ho schůzka s krajskými hejtmany a jednání o financích pro školství a zdravotnictví.

Fiala onemocněl po návratu z pracovní cesty po Africe. V pátek vynechal oslavy výročí pádu komunistického režimu, svíčku zapálili u památníku na Národní třídě pouze jiní koaliční politici. Šéf občanských demokratů na svou nepřítomnost předem upozornil.

"Bohužel mi letos nemoc nedovolí, abych se oslav jako každoročně zúčastnil osobně. Mrzí mě to, ale myslí a srdcem budu se všemi, pro které je 17. listopad stejně tak důležitý jako pro mě," uvedl na sociální síti X ve čtvrtek. Už tehdy avizoval, že se k pracovnímu programu naplno vrátí na začátku tohoto týdne.

Fiala se 17. listopadu vyjádřil na síti, kde zmínil křehkost svobody a demokracie. "Neustále je chce někdo oslabit a zničit. Nejsou trnem v oku jen diktaturám. Překážejí všem těm, kteří nechtějí respektovat pravidla, snaží se společnost ovládnout ve svůj prospěch, nemají úctu k druhým, diskusi považují za zdržování a svobodnou společnost za překážku pro své cíle," napsal.

"Svoboda a demokracie nejsou dány, musejí se udržovat, znovu a znovu potvrzovat v každodenních zápasech. Demokracie je tak silná, jak jsou silní její občané. Nakolik jsou demokraty, jak moc chtějí žít ve svobodě. Mysleme na to v tento sváteční den. V jaké zemi budeme žít my a naše děti, záleží jenom na nás. Na nás všech," dodal premiér. 

Témata: Petr Fiala (ODS)