Předpověď počasí na měsíc: Meteorologové naznačili, kdy se ochladí

Zimní počasí, ilustrační fotografie.

Autor: Jan Hrabě

19. prosince 2023 6:30

Do Vánoc ani do konce roku se již neochladí, konstatovali meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) v měsíčním výhledu. Chladněji bude až v lednu, kdy se dokonce může vrátit sníh i do nížin. 

Období do 14. ledna bude jako celek teplotně nadnormální nebo normální a srážkově normální až slabě nadnormální, konstatovali meteorologové s tím, že aktuálně se trend vrátil k teplejšímu rázu meteorologické zimy. 

I zbytek prosince má podle nich být výrazně teplejší, než bývá v dlouhodobém průměru. "Průměrné minimální teploty se budou až na krátká přechodná období držet většinou kolem nuly nebo lehce nad bodem mrazu. V maximech se dočkáme v průměru nejčastěji mezi 5 až 7 °C, v krátkých obdobích bude v nejteplejších nížinných oblastech až k 10 °C," píše se ve výhledu. 

Ochladí se v první polovině ledna, kdy se průměrné teploty mají držet kolem nuly, tedy kolem dlouhodobého průměru. "Noci budou již po převahu období mrazivé, během dne se v maximech budeme pohybovat většinou kolem 0 °C, v celkovém průměru jen lehce nad bodem mrazu," uvedli meteorologové.

Pokračovat má trend kolísání srážek mezi dlouhodobým průměrem a srážkově bohatšími obdobími. Už v druhé polovině probíhajícího týdne dorazí srážky, na horách by měl přibývat nový sníh. 

"Trend převahy dešťových srážek v nižších polohách se udrží, až na krátkodobá a přechodná období, pravděpodobně až dokonce roku. I v první polovině ledna se pravděpodobně udrží trend srážkově normálního nebo na srážky bohatšího období, kdy se již vlivem ochlazení dočkáme sněhových srážek a pravděpodobnějšímu výskytu ležící sněhové pokrývky i ve středních, popřípadě nižších polohách," dodali meteorologové.

Témata: Počasí Zima ČHMÚ