Předpověď počasí na měsíc: Chladno nebude jen krátce. Kdy se oteplí?

Počasí, ilustrační fotografie.

Autor: Jan Hrabě

16. dubna 2024 6:00

Nadprůměrně teplé počasí se na nějaký čas loučí s Českem. Minimálně do konce dubna mají lidé počítat s podprůměrnými teplotami, vyplývá z aktuálního měsíčního výhledu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). 

Ústav v úvodu výhledu uvedl, že téměř tři měsíce, konkrétně od začátku třetí lednové dekády, byly týdenní teploty vzduchu v Česku nadnormální, v některých týdnech až rekordně. "Tento stav minulým týdnem skončil. Dochází totiž k výraznému ochlazení, kdy se teploty dostávají do podprůměrných hodnot," napsali meteorologové.

Studené počasí má podle nich panovat až do konce dubna, kdy se očekává pozvolný vzestup teplot. Oteplí se na teploty kolem dlouhodobého průměru. Celkově bude období do začátku druhé květnové dekády teplotně podnormální.

Srážkové úhrny se v následujících dvou týdnech dostanou do nadprůměrných hodnot. "Na přelomu dubna a května a během první květnové dekády bude srážek už o něco méně, přičemž úhrny budou odpovídat normálu. Celé období od poloviny dubna do 12. května očekáváme srážkově nadnormální," dodali meteorologové. 

Témata: Počasí Jaro ČHMÚ