Předpověď počasí na červenec 2024: Co nás čeká v úvodu prázdnin?

Letní počasí

Autor: Jan Hrabě

29. června 2024 19:14

Jsou před námi poslední necelé dva červnové dny, které už jsou prázdninové. V pondělí pak začne červenec. Sedmý kalendářní měsíc přinese ve svém úvodu ochlazení oproti nynějším tropickým teplotám. 

Podle dlouhodobého výhledu, který byl zveřejněn v pondělí, se mají teploty v následujících třech týdnech (1. až 21.7.) pohybovat v mezích dlouhodobého průměru.

"Týdenní průměry nejnižších nočních teplot očekáváme ve všech týdnech předpovědi kolem 13 °C. Týdenní průměry nejvyšších denních teplot předpokládáme v dalších třech týdnech přibližně kolem 25 °C. Srážkově se další tři týdny jeví jako průměrné," uvedl ústav na webu.

Aktuálně už je k dispozici konkrétní předpověď pro příští týden. Do střední Evropy má od pondělí kolem tlakové níže nad Skandinávií proudit chladnější a vlhčí vzduch od severozápadu. Ve čtvrtek bude přes Česko postupovat slábnoucí okluzní fronta od západu a v dalších dnech k nám bude zasahovat výběžek vyššího tlaku vzduchu od jihozápadu.

V pondělí bude oblačno až zataženo, na většině území má pršet. Nejvyšší teploty dosáhnou 24 °C. Podobná je i předpověď na úterý a středu. Ve čtvrtek se alespoň na jihu Moravy oteplí až na 27 stupňů. Nejtepleji bude o víkendu, kdy budou maxima atakovat třicítku. 

Předpověď na pondělí:

Oblačno až zataženo, místy, přes den na většině území občasný déšť nebo přeháňky. Ojediněle, na Moravě a ve Slezsku místy bouřky. Nejnižší noční teploty 19 až 15 °C, na západě až 13 °C. Nejvyšší denní teploty 20 až 24 °C, na západě kolem 18 °C. Mírný západní až severozápadní vítr 2 až 6 m/s, v bouřkách přechodně zesílí.

Předpověď na úterý:

Oblačno až polojasno, místy přeháňky. Večer ubývání srážek a na Moravě a ve Slezsku i oblačnosti. Nejnižší noční teploty 15 až 11 °C, na západě až 9 °C. Nejvyšší denní teploty 20 až 24 °C, na západě a severu Čech kolem 18 °C. Mírný západní až severozápadní vítr 2 až 6 m/s bude k večeru slábnout.

Předpověď na středu:

Oblačno až polojasno, místy, na Moravě a ve Slezsku ojediněle přeháňky. Nejnižší noční teploty 13 až 9 °C. Nejvyšší denní teploty 21 až 25 °C, na západě kolem 19 °C. Slabý západní až severozápadní, na východě až severní vítr 1 až 4 m/s.

Předpověď na čtvrtek:

Oblačno až polojasno, ojediněle přeháňky. Nejnižší noční teploty 13 až 9 °C. Nejvyšší denní teploty 21 až 25 °C, na jihu Moravy až 27 °C. Slabý, přes den mírný jihozápadní až západní vítr 3 až 7 m/s.

Vyhlídka počasí od pátku do neděle:

Skoro jasno až polojasno, při přechodně zvětšené oblačnosti ojediněle přeháňky. Nejnižší noční teploty 17 až 12 °C. Nejvyšší denní teploty 24 až 29 °C.

Témata: Počasí Léto ČHMÚ