Předpověď počasí: Kritický víkend je tady! Spadnou další srážky, může jít o stovky milimetrů

Povodně

Autor: Jan Hrabě

14. září 2024 6:00

V Česku od čtvrtka prší a ještě celý víkend bude. Taková je předpověď na dva volné dny, během nichž meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) varují před extrémními srážkami a povodňovým ohrožením. Nejvážnější má být situace na východě země. 

Počasí v Česku bude až do pondělí ovlivňovat tlaková níže Boris nad střední a jihovýchodní Evropou. O víkendu přinese vydatný déšť. 

"V jihovýchodní polovině území úhrn srážkek od 30 do 80 mm, lokálně kolem 110 mm a na návětřích hor na severu a severovýchodě i kolem 200 mm. Méně srážek spadne na západě Čech a v závětří Krušných hor a Krkonoš," stojí v komentáři meteorologa ČHMÚ k dnešní situaci. Ohledně neděle dodává, že na horách na severu a severovýchodě může lokálně napršet dalších asi 100 milimetrů.

Předpověď na sobotu:

Zataženo s deštěm, i vydatným, ve východní polovině území ojediněle bouřky. Na Šumavě nad 1100 m sněžení. V severozápadní polovině Čech později odpoledne a večer přechodné slábnutí deště a částečné protrhávání oblačnosti. Nejnižší noční teploty 10 až 5 °C, na Moravě a ve Slezsku 14 až 9 °C. Nejvyšší denní teploty 11 až 15 °C, na jihu a jihozápadě Čech kolem 10 °C, v 1000 m na horách kolem 7 °C, v Jeseníkách a Beskydech kolem 11 °C. Čerstvý, místy přechodně až silný severozápadní až severní vítr 8 až 13 m/s s nárazy 15 až 25 m/s (55 až 90 km/h), na horách na severu a severozápadě kolem 30 m/s (110 km/h). Zpočátku na východě Moravy a večer na západě a jihozápadě Čech přechodně vítr mírný.

Předpověď na neděli:

Převážně zataženo s deštěm, i vydatným. Na západě Čech ráno a dopoledne déšť jen místy. Odpoledne a večer naopak na Moravě a ve Slezsku slábnutí deště. Nejnižší noční teploty 11 až 7 °C. Nejvyšší denní teploty 9 až 14 °C, na východě až 17 °C. Čerstvý severozápadní vítr 7 až 12 m/s s nárazy 15 až 25 m/s (55 až 90 km/h) bude od východu slábnout.

Témata: Počasí Déšť Povodně ČHMÚ