Předčasný důchod se má zpřísnit a valorizace zpomalit. Zbývají dva kroky

Peníze na důchody, ilustrační fotografie.

Autor: Jan Hrabě

10. srpna 2023 11:40

Fialova vláda vnímá jako jednu z priorit otázku udržitelnosti důchodového systému. Dílčí úpravy, jejichž cílem je zpřísnění pravidel pro předčasné důchody a zpomalení valorizací, schválili v červenci poslanci. Změnami se za necelé dva týdny budou zabývat senátoři. Poté musí novelu ještě podepsat prezident.

Senát svolal svou šestnáctou schůzi v probíhajícím funkčním období na středu 23. srpna od 10 hodin. Na programu jednání je také návrh novely zákona o důchodovém pojištění. 

Co se týká Parlamentem projednávaných změn v důchodech, podle návrhu ministerstva práce a sociálních věcí mají zůstat pravidelné valorizace, ty mimořádné by však nahradil dočasný příspěvek. Podle ministra Mariana Jurečky (KDU-ČSL) má zmenšit rozevírání nůžek mezi bohatšími a chudšími seniory. "Chci zdůraznit, že nadále budeme v době extrémní inflace důchodcům pomáhat se zvýšenými náklady," řekl v květnu. 

Příspěvek bude odvozen od průměrného starobního důchodu v jednotné pevné částce ve výši 30 % růstu cen, zároveň se zvýší procentní výměra důchodů o dalších 30 % růstu cen. Zvýšení bude trvalé a zohlední se při řádné valorizaci. "Důchody budou stále navyšovány v řádném termínu od prvního ledna. Na tom se nic nemění. Toto navýšení bude inflaci kompenzovat v plném rozsahu," vysvětlil ministr.

Počítá se také se změnami v podmínkých předčasných důchodů. Nově má být možné do něj odejít nejprve tři roky před dosažením důchodového věku, a to pod podmínkou získání doby pojištění 40 let. Zvýšit se má také intenzita krácení procentní výměry.

Témata: důchody Senát ČR důchodci