Předčasný důchod od září 2023: Proč už nemá být tak výhodný?

Peníze na důchody, ilustrační fotografie

Autor: Pavel Krejčí

15. srpna 2023 10:41 | Aktualizováno: 15. srpna 2023 10:42

Už od září mají vstoupit v platnost dílčí změny penzí, které počítají se zpřísněním předčasných důchodů. Musí je však ještě schválit Senát a následně podepsat prezident Petr Pavel. Co bude už za pár týdnů jinak, pokud se podaří dokončit legislativní proces v řádném termínu?

Horní parlamentní komora má příslušnou novelu zákona o důchodovém pojištění na programu schůze, která bude zahájena ve středu 23. srpna v 10 hodin. Dílčí změny počítají také se zpomalením valorizace penzí.

Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) vedené Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) na webu píše, že předčasné důchody by neměly být standardním nástrojem pro opuštění trhu práce. "Proto se musí snížit maximální doba předčasného důchodu z nynějších 5 let na 3 roky," vysvětluje úřad.

Od září má platit, že do předčasného důchodu může pouze osoba, která dosáhne věku o tři roky nižšího, než je standardní věk odchodu do důchodu. Podmínkou bude také splnění doby 40 let pojištění. 

Součástí opatření je také zvýšení koeficientu krácení od 1. do 4. období krácení ze současných 0,9 % na 1,5 % výpočtového základu, což povede ke snížení výše přiznaného důchodu. V 5. až 8. období krácení vzroste koeficient z hranice 1,2 na 1,5 procenta. "Období předčasnosti prvních i druhých 360 dnů tak bude při krácení zohledněno stejně jako období od 721. dne předčasnosti," poznamenalo ministerstvo.

Poslední úprava má spočívat v tom, že v období od přiznání předčasného důchodu do doby standardního důchodového věku bude omezena valorizace procentní výměry důchodu.

Témata: důchody důchodci Ministerstvo práce a soc. věcí