Předčasně do důchodu? Jurečka řekl, na co se ministerstvo chystá

Důchodce, ilustrační fotografie

Autor: Libor Frýdl

18. září 2023 21:35

Předpoklad, že v září, kdy dochází k měsíčnímu odkladu přísnějších pravidel pro předčasné důchody, by mohlo odejít do penze dřív dalších 10 000 lidí, se zdá být pravděpodobný. Dnes to novinářům řekl ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL). 

Naznačuje to počet podaných žádostí za první dva zářijové týdny. Čísla k polovině měsíce má zveřejnit tento týden Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ).

Případné zvýšení doby čekání na vyřízení penze bude záviset na celkovém počtu podaných žádostí v průběhu měsíce. Vedení úřadu zdůraznilo, že předčasné penze nejsou dlouhodobě výhodné, protože pobíraná částka se trvale snižuje.

Podmínky pro předčasné důchody byly zpřísněny novou důchodovou novelou, ačkoli vláda původně plánovala její účinnost od září. Prezident Petr Pavel však zákon podepsal až prvního září, a tak novela začne platit od října.

Díky tomu pádem měli potenciální žadatelé o předčasnou penzi ještě jeden měsíc na podání žádosti. Ministr Jurečka dříve odhadl, že tento benefit využije kolem 10 000 osob, což by mohlo zvýšit důchodové náklady příštího roku až o čtyři miliardy korun.
 

Témata: důchody důchodci Marian Jurečka (KDU-ČSL)