Pravé zimní počasí dorazilo do Česka. Hrozí sněžení, náledí i ledovka

Kamenický Šenov (Liberecký kraj)

Autor: Markéta Dosedělová

28. listopadu 2023 6:00

Česko se bude od dnešního dne potýkat se sněžením. Podle ČHMÚ hrozí na většině území, stejně jako náledí a ledovka. Nepříznivé počasí může podle meteorologů trvat až do pátku.

Předpověď na úterý:

Převážně zataženo, na většině území sněžení, zejména na jihu v polohách pod 400 m i déšť se sněhem nebo déšť. Později večer od západu ubývání srážek a částečně i oblačnosti. Nejvyšší denní teploty -1 až +3 °C, odpoledne od severu ochlazování, v 1000 m na horách kolem -2 °C, na severu ochlazování. Slabý jižní až jihovýchodní vítr 1 až 4 m/s se bude měnit na severní až severozápadní a přechodně zesilovat až na čerstvý 4 až 8 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s, na horách kolem 20 m/s (70 km/h)

Přes den I mimo horské oblasti místy připadne kolem 5 cm nového, většinou mokrého a těžkého sněhu. Odpoledne od vyšších poloh se místy budou tvořit sněhové jazyky, na horách i závěje. V úterý ve večerních hodinách místy tvorba zmrazků a náledí.

Předpověď na středu:

Polojasno až oblačno, ojediněle sněhové přeháňky, zejména na horách. Postupně na severozápadě a severu až zataženo a místy občasné sněžení. Ráno ojediněle mrznoucí mlhy, hlavně v Čechách. Nejnižší noční teploty -3 až -7 °C, při déletrvající zmenšené oblačnosti a sněhové pokrývce kolem -10 °C. Nejvyšší denní teploty -3 až +1 °C. Zpočátku mírný severozápadní vítr 3 až 7 m/s, bude k ránu od západu přechodně slábnout a během dne se změní na mírný jihozápadní.

V noci na středu se bude místy tvořit náledí a zmrazky.

Předpověď na čtvrtek:

Oblačno až zataženo, zpočátku místy až polojasno a ojediněle mrznoucí mlhy. Ojediněle, později od jihozápadu místy občasné sněžení, zejména na jihozápadě ojediněle i srážky dešťové nebo mrznoucí. Nejnižší noční teploty -2 až -6 °C, při déletrvající zmenšené oblačnosti a sněhové pokrývce kolem -9 °C. Nejvyšší denní teploty -2 až +2 °C. Slabý jihozápadní, ve východní polovině území místy mírný jihovýchodní vítr 2 až 6 m/s, se bude později měnit na severovýchodní.

Zejména na jihozápadě se při mrznoucích srážkách bude vytvářet ledovka.

Předpověď na pátek:

Zataženo až oblačno, na většině území občasné sněžení, zejména zpočátku a na jihu i srážky mrznoucí. Během dne ubývání srážek. Nejnižší noční teploty -1 až -5 °C, na severu až -8 °C. Nejvyšší denní teploty -3 až +1 °C. Mírný severovýchodní až severní vítr 2 až 6 m/s.

Zejména na jihu se bude zpočátku při mrznoucích srážkách vytvářet ledovka.

Témata: Počasí sníh