Praha hlavní nádraží budoucnosti? Architekti představili Šťastný Hlavák

Hlavní nádraží v Praze se má do budoucna proměnit podle návrhu dánského studia Henning Larsen Architects, které je součástí skupiny Ramboll. Zahraniční architekti představili svou vizi Šťastný Hlavák, se kterou uspěli v soutěžním dialogu na úpravy území.  3

Autor: Jan Hrabě

28. listopadu 2023 20:50

Hlavní nádraží v Praze se má do budoucna proměnit podle návrhu dánského studia Henning Larsen Architects, které je součástí skupiny Ramboll. Zahraniční architekti představili svou vizi Šťastný Hlavák, se kterou uspěli v soutěžním dialogu na úpravy území. 

Hlavní myšlenkou úspěšného návrhu je přirozené propojení Vrchlického sadů, odbavovací haly, nové tramvajové zastávky přímo před nádražím a historické Fantovy budovy. Navrhovaná podoba celého území klade důraz na udržitelnost, mikromobilitu a navrácení života do Vrchlického sadů. 

Dominantou má být dřevěná střešní konstrukce, která propojí prostor Vrchlického sadů, nové odbavovací haly a plánované tramvajové zastávky. Architekti navíc rozdělili sady na tři části, konkrétně jde o kulturní zónu, "náměstí" a zónu pro doplňkové aktivity. Vznikne tak například prostor na pořádání trhů. Počítá se i se zlepšením podmínek pro pěší a cyklisty. 

Vize zahraničních architektů reaguje na potřeby jednotlivých zadavatelů, jimiž jsou kromě města také Správy železnic a Dopravní podnik hl. m. Prahy. 

Zveřejněná vizualizace hned v pondělí vzbudila jisté kontroverze, protože někteří lidé se domnívali, že na vlak se bude čekat na vzduchu a nebude existovat prostor, kde se půjde ohřát. Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy se v úterý k této záležitosti vyjádřil.

IPR připomněl, že odbavovací hala má dnes dvě hlavní části. První, která zůstane, se nachází pod magistrálou a má ikonický červený interiér. "Změní se pouze její dispozice, aby poskytla větší komfort cestujícím," vysvětlili lidé zodpovědní za rozvoj hlavního města.

Otevřená, ale zastřešená část bude fungovat pro přestupy na tramvaje a metro. Nabídnout má také komfortní vstup do parku i odbavovací haly. "Prosklený vstup bude obě části oddělovat a bude se nacházet těsně za vstupy do metra," dodal institut. 

Témata: hlavní nádraží Praha