Pracovní tempo ho stálo život: Zemřel státní úředník (†32)! Z listu Jakuba Šepse na rozloučenou vás zamrazí

Jakub Šeps

Autor: Jan Novák

4. srpna 2023 20:06

Byl mladý, zapálený do práce, ale workoholismus, ke kterému se přidala i šikana od nadřízeného, ho stály život. Sám se ho rozhodl vedoucí cestovního ruchu v Libereckém kraji Jakub Šeps (†32) svůj život. Na rozloučenou zanechal dopis, ze kterého se vám nahrnou slzy do očí.

Jen 32letý vedoucí cestovního ruchu v Libereckém kraji Jakub Šeps se rozhodl ukončit svůj život. K tomuto rozhodnutí, jak sám píše, dospěl poté, co s ním ukončili pracovní poměr a přispěla k tomu i šikana od nadřízeného. Na rozloučenou zanechal sedmistránkový dopis, který zveřejnil na sociální síti. V něm popsal celý svůj život, i to, proč ho už nezvládl.

"Ahoj, jmenuji se Jakub Šeps, je mi 32 let, 185 centimetrů, cca 112 kilogramů, kluk zamilovaný do cestování, objevování - nových zemí, chutí, vůní, lidí, řečí, informací a vlastně skoro všech krás, co svět nabízí. Oficiálně mladý státní úředník, který si svým workoholismem zničil zdraví a skončil na konci," těmito slovy začal Jakub svůj rozsáhlý dopis na rozloučenou, ve kterém dále píše, že svůj život nezvládl a je na jeho konci. "Proto celé tohle píšu, jako zpověď, varování a apel na všeobecné zvolnění a zmírnění tlaku společnosti na výkon a úspěch," uvedl Jakub.

Na pozici vedoucího cestovního ruchu nastoupil místo kolegyně, která jela na mateřskou dovolenou. Oddělení, které se do té doby zmítalo v chaosu, postavil na nohy, zavedl systém práce a přijal brigádníky. „Byl jsem často chválen, politici byli spokojeni. Tímto se ale dostáváme k pasáži, jejíž pracovně říkám „tohle jsem nečekal“ nebo zrada. Jak jsem už psal, ze strany politického vedení, paní náměstkyně Vinklátové, jsem byl po celé tři roky chválen. Když přišlo na slova ohledně návratu kolegyně z mateřské dovolené, tak paní náměstkyně říkala vždy věty: "Pane Šepse, nebojte se, nějak to zařídíme", "Chceme, abyste zůstali a pokračovali", "Eva se přece nemůže vrátit, jsem s vaší prací spokojená"," píše Šeps, ale nakonec bylo všechno jinak.

Jednoho dne mu suše oznámili, že jeho pracovní poměr končí a nabídli mu práci v zoo na marketingu, což považoval za výsměch. "Paní náměstkyně neměla ani "koule" na to, aby mi tuto zprávu oznámila osobně. A tak se mi ve středu 3. 5. 2023 totálně změnil svět. Začal jsem si uvědomovat, že celé to snažení bylo vlastně zbytečné a že slova náměstkyně byla jen politická proklamace, tedy řečí normálního člověka - LŽI," popsal Šeps své zklamání.

Jakub tak přestal s nenormálním pracovním nasazením, které do té doby měl. Dělal jen minimum. No nejhorší bylo, že jsi zničil zdraví. Sám přiznává, že holdoval alkoholu, ale objevil se mu i atopický ekzém, vysoký krevní tlak, obezita a zkažené zuby, problémy s játry a postihl ho i únavový syndrom, kdy mu přes noc ošedively vlasy.

"Najednou jsem byl ke všemu apatický, jako bych ztratil veškerou radost ze života a tím prakticky i všechny emoce. Množství lidí jsem svým dalším chováním zklamal, ale už jsem nemohl fungovat podle očekávání," vysvětluje Jakub s tím, že upadl do takové deprese, že ráno se nezvládal zvednout z postele, protože k tomu neviděl žádný důvod. Až nakonec došel k rozhodnutí ukončit svůj život. I když sám přiznává, že měl spoustu pracovních nabídek a zkoušel jít dál. Ale zmínil i svého vedoucího, který ho podle něj šikanoval. "Dosud lituji, že jsem na něj nepodal stížnost," napsal Jakub.

Jakub sám přiznal, že workoholismus je nemoc, která se musí léčit. Diví se, že si toho okolí nevšimlo, protože sám nemocný člověk to nevidí. V dopise se omluvil rodině, přátelům a blízkým a myslel i na praktické věci. "Doputoval jsem, další místa neobjevím, další jídla neochutnám, nové lidi nepoznám. Tyto poslední řádky píšu v slzách, ale bohužel, takový je můj osud. Poselství: Workoholismus není nikdy správnou možností. Vždy je lepší se více věnovat svému zdraví, rodině , přátelům a koníčkům," ukončil mladý vedoucí cestovního ruchu svůj dopis na rozloučenou.

Témata: Jakub Šeps úmrtí Liberecký kraj