Správné boty nepoznáte jen podle velikosti. Jaká další pravidla brát v potaz při výběru?

Správné boty nepoznáte jen podle velikosti. Jaká další pravidla brát v potaz při výběru? 2

Autor: stars24.cz

27. září 2022 9:26

PR článek - Většina z nás boty vybírá zejména podle jejich vzhledu. Ať už v kamenné prodejně nebo v nabídce specializovaného e-shopu vybíráme především očima. Jakmile nás boty zaujmou, teprve poté se zajímáme o cenu, vybíráme velikost, sledujeme materiál a podobně. Ohlížet se jen na velikost nebo design ale není úplně rozumné – zvláště pokud očekáváte, že vám boty budou sloužit dlouho. Na co se tedy při výběru nových bot ohlížet?

Pohodlí především

Ať už vybíráte boty pro jakýkoli účel, vždy by vám měly dokonale sedět. Pohodlí je u obuvi, zejména pak u bot určených pro každodenní nošení, vždy na prvním místě. Některé boty jsou pohodlnější než jiné, roli hraje zejména jejich typ a zpracování – například tenisky New Balance 574 vás o pohodlí na každém kroku rozhodně nepřipraví.

Čím lehčí, tím lepší

Zajímali jste se někdy o váhu bot, nebo vám to bylo jedno? Hmotnost poznáte tehdy, kdy si boty jednoduše otěžkáte v ruce, nebo si je obujete na nohy. Stačí se v nich projít a rázem víte, jestli na vás nejsou až příliš těžké. U bot totiž platí, že každý gram navíc může být na škodu a může být důvodem, proč se vám v nich nebude pohodlně chodit.

Výše podpatku hraje roli

A teď se nebavíme jen o dámských lodičkách nebo botkách na opravdu vysoké jehle. I pánové by měli sledovat, jestli jimi vybrané pánské tenisky mají rozumnou výši podpatku – i když je pravda, že jakmile se řekne podpatek, většina mužů přestane vnímat, protože je mají spojené se ženami a netuší, že by se tahle věc mohla týkat i jich. Každopádně platí, že u pánských bot je rozumná výše podpatku do 2,5 cm a u dámských bot pro běžné nošení 4 cm.

I na materiálu záleží

Pokud jde o materiál, dělíme se na dvě skupiny lidí – pro jedny je klíčovým faktorem a boty vybírají zejména podle materiálu, druhá skupina je pravý opak. Materiál vůbec neřeší, jdou po ceně nebo vzhledu a je jim jedno, z čeho byli jimi vybrané boty vyrobeny. Vy takovou chybu nedělejte a o materiál obuvi se určitě zajímejte. Boty z přírodního materiálu jsou prodyšné, měkké, absorbují vlhkost a také se dokážou přizpůsobit anatomii chodidla. Mrkněte na nabídku obuvi na Flexdog a zajímejte se o materiál.

Podešev nepodceňujte

A teď ruku na srdce – kdo se někdy při výběru bot zajímal o podešev? Pravděpodobně málokdo a to je velká škoda. Vzhledem k tomu, že nejčastěji chodíme po tvrdých površích, naše nohy poměrně trpí, pokud jim nedopřejeme obuv s podešví vyrobenou z dobře tlumícího materiálu. S tvrdostí při došlapu, konkrétně pak při snaze jej utlumit, aby byl každý krok pohodlný, může pomoci také anatomicky tvarovaná stélka nebo silikonové podpatěnky.

Témata: pr článek obuv