Konflikt ve vztahu? Pomohou vám tyto tipy, jak se účinně usmířit

Ilustrační foto

Autor: stars24.cz

11. srpna 2020 20:32

(PR článek) Partnerské vztahy jsou často velmi náročné a vyžadují obrovskou dávku trpělivosti, tolerance a vytrvalosti. Nezřídka se stane, že dojde i k velmi bolestivé hádce, při které létají ostrá slova a možná i talíře. V afektu člověk udělá i řekne věci, které by jindy nevypustil z úst, a možná je mu to už po pár minutách líto a rád by dal věci do pořádku. Jenže omluvit se ženě, to není jen tak – křivdu si nese většinou daleko déle a jako omluva jí rozhodně nestačí úsměv a nejisté „promiň“. Jak se tedy omluvit tak, aby to mělo skutečný efekt a ještě to mohlo váš vztah i trochu vylepšit?

Přiznat chybu a projevit lítost

Prvním krokem je určitě to, že si sám musíte přiznat, kde jste pochybil, a projevit lítost nad tím, co se stalo. Vaše pocity pak můžete vyjádřit ženě slovně, ale také napsat třeba v dopise nebo vzkazu. Velmi romantický způsob bývá využít donášku květin, ke kterým připojíte omluvný dopis, kde vyjádříte svou lítost a naději, že se vám podaří vše urovnat. Zapomeňte ale na otřepané fráze a pokuste se vyjádřit své sdělení konkrétně a z hloubi srdce.

Dárkem nic nezkazíte

Ženy dárky milují. Proto rozhodně není špatný nápad přemýšlet v rámci omluvy i nad tím, čím byste mohl vaší drahé polovičce udělat radost. Dámy si potrpí především na šperky a na módu, ale nesmíte si myslet, že si dárkem ženu uplatíte, aby na křivdu zapomněla. Kupte tedy něco spíše menšího, ale co ukáže, jak ji skutečně znáte. Co takhle třeba vybrat módní doplňky, o kterých už dlouho mluví? Konkrétní kabelka, šátek nebo klobouk? Pokud si troufáte a víte, co se vaší milé líbí, je to rozhodně skvělý nápad. Vyhněte se ale tzv. praktickým dárkům. Pokud partnerce pořídíte robota do kuchyně, o kterém už dlouho mluví, nebo se rozhodnete koupit látky z metráže na nové záclony, rozhodně jí to radost neudělá. Ženy nechtějí dostávat to, co potřebují, ale to, po čem touží jejich marnivé srdce.

Velké gesto

Tato strategie se hodí pouze pro řešení skutečně vážných konfliktů a jenom za předpokladu, že jste si naprosto jistý, že je to správné rozhodnutí. Řeč je samozřejmě o zásnubách. Ve skrytu duše po nich každá žena touží a doufá, že i vy jednou před ní pokleknete a budete jí chtít darovat zásnubní prsten s briliantem. Jestliže k tomu váš vztah dozrál a nyní se událo něco, co může ohrozit vaše budoucí štěstí, můžete zvážit i to, že problém vyřešíte nečekaným gestem. Považujte však tuto radu za zcela krajní řešení v ojedinělých případech. Rozhodně byste se neměl cítit být do tohoto zásadního kroku nějak dotlačen jen kvůli okolnostem.

Nabídněte řešení

Buďte připraven na to problémy řešit. Pravý muž se k potížím staví čelem a nebojí se také požádat o pomoc. Společně s omluvou z vaší strany může přijít i návrh na řešení situace s odborníkem nebo nestrannou osobou, která vám bude schopna poskytnout zpětnou vazbu na vaše chování. Není nutné hned chodit k partnerskému poradci, ale třeba pomůže kouč Praha. Tito lidé mají speciální výcvik, při kterém se učí, jak lidem pomáhat nacházet řešení svých konfliktů sami a přirozeným vývojem. Neříkají vám, co a jak máte dělat, ale kladou vám otázky a navádí vás směrem, kde nakonec ve většině případů najdete řešení nebo odpověď. Pokud přijdete s takovým návrhem, je jasné, že vám na vztahu mimořádně záleží a chcete na něm pracovat, což je určitě dobrý základ pro další vývoj vztahu.

Vyvarujte se hloupým vtipům

Omluva musí být myšlena smrtelně vážně a žádné žertíky v tomto procesu nemají místo. Konfliktu se můžete společně zasmát, až se vše vyřeší, ale rozhodně jej nezlehčujte, i kdyby vám samotným přišla situace zbytečně vyeskalovaná. Omluvte se se vší vážností a dejte najevo, jak hluboce se vás celá situace také dotýká.

Témata: pr článek Láska, intimnosti, vztahy Lidé