Pozor o víkendu na komáry! Budou mimořádně aktivní, varují experti

Komáři, ilustrační fotografie.

Autor: Jakub Jurek

16. srpna 2024 17:16

Český hydrometeorologický úřad (ČHMÚ) varoval před zvýšenou víkendovou aktivitou komárů. Upozornění před jejich mimořádnou aktivitou platí celorepublikově.  

Aktivita komárů může být mimořádná. „Dnes na některých místech Česka počasí přeje aktivitě komárů a ta může být i mimořádná. Konkrétně komárům svědčí teplé, bezvětrné počasí a současně velká vlhkost vzduchu,“ napsal ČHMÚ na sociální síti X. 

Komárům pomáhají také bohaté srážky. „Vytvářejí totiž příhodná místa pro vývoj jejich larev,“ poznamenal úřad. „Vliv na výskyt komárů mají nejen příhodné podmínky, ale i populační dynamika – a ta se u různých druhů komárů liší.“

Úplně nejsilnější aktivita komárů bude v sobotu a neděli, v pátek se tento trend teprve rozmáhá. Mimořádná aktivita komárů platí v pátek odpoledne v Královehradeckém a Libereckém kraji.

Podle map zveřejněných na webu ČHMÚ bude na českém území jen málo míst, kde malý polétavý hmyz nebude úřadovat. Situace se trochu zmírní v neděli, a to především na Vysočině, v Plzeňském, Karlovarském a Libereckém kraji. 

Vývoj komárů je ovlivněn počasím, zejména teplotou a vlhkostí, po celou dobu vývoje jedinců. Teplota zkracuje čas pro natrávení krve samičkou, což je nezbytný předpoklad pro vytvoření vajíček, jak uvádí ČHMÚ.

Vliv na jejich výskyt mají i klimatické změny. „Klimatické změny způsobují posun areálu teplomilných druhů z jižních oblastí více na sever … Další zvyšování průměrné teploty ČR tak může přispět k zavlečení a usazení nových druhů komárů a tím ovlivnit také zdejší spektrum nemocí přenášených komáry,“ píše ČHMÚ. 

Témata: komáři Počasí ČHMÚ