Požáry v Řecku: Jaká je aktuálně situace?

Požár

Autor: Libor Frýdl

29. srpna 2023 20:20

Řecko neustále posílá další a další hasiče k rozsáhlým požárům na severovýchodě země v blízkosti hranic s Tureckem. Požáry, které jsou mezi největšími na území Evropské unie za poslední léta, stále nejsou pod kontrolou. Na jiných místech v Řecku se však situace podle místních hasičů zlepšila.

Podle vyjádření mluvčího řeckých hasičů Janise Artopiose se na severovýchodě země hasí nová ohniska. Posily směřují do oblasti u řeky Evros. Celkem by se zde mělo podílet téměř 500 hasičů na vytvoření ochranného pásma, které by zamezilo dalšímu šíření ohně v národním parku Dadia.

Situace u dalších velkých požárů blízko Athén a ve střední části Řecka se ale zlepšila. Požár na severu ostrova Andros, který vyžádal evakuaci části obyvatel a turistů, je nyní pod kontrolou.

Rozsáhlý požár v regionu Evros na severu Řecka poblíž tureckých hranic zuří jedenáctý den. Dosud si tento požár vyžádal nejméně 20 obětí. V neděli se jej pokusilo zkrotit 295 hasičů s podporou sedmi letadel a pěti vrtulníků.

Úřady vydaly evakuační pokyny pro dvě vesnice. Požár zatím zničil 77 000 hektarů půdy a v oblasti bylo zaznamenáno 120 aktivních ohnisek, jak informoval sever Guardian

Další požár vypukl na hoře Parnitha poblíž athénského hlavního města a hasiči se snaží uhasit plameny za pomocí 260 hasičů, jednoho letadla a tří vrtulníků.

Třetí velký požár vypukl v sobotu na ostrově Andros a dosud se hasičům nepodařilo situaci zvládnout. S plameny bojuje 73 hasičů s podporou dvou letadel a dvou vrtulníků. Pravděpodobnou příčinou tohoto požáru byly údery blesků během bouří.


 

Témata: Řecko požáry v Řecku Požáry