Požáry teď zuří na Sardinii: Z plamenů zachránili stařenku, Itálie chce přísné tresty pro žháře

Požár, ilustrační fotografie.

Autor: Jan Hrabě

8. srpna 2023 15:50

Evropu nadále sužují rozsáhlé požáry, aktuálně se s nimi potýká italská Sardinie. Plameny se šíří ostrovem i kvůli silnému větru, naštěstí si zatím nevyžádaly žádné oběti na životech. Živel řádí v době, kdy italská vláda zvažuje zpřísnění trestů za žhářství. 

Více než 50 lesních požárů zuří na středomořském italském ostrově, napsal server Euronews. Kolem 600 lidí bylo evakuováno z měst na východním pobřeží. Mnozí turisté byli požádáni, aby ukončili dovolenou a odcestovali jinam. Jedna seniorka utrpěla zranění kvůli tomu, že odmítala opustit svůj dům ve městě Bolotana. Záchranné složky ji zachránily v pondělí. 

Nejrozsáhlejší požár zuří v okolí obce Posada v provincii Nuoro, uvedla agentura Anadolu. Několik silnic již muselo být uzavřeno, přičemž místní činitelé varovali, že oheň může způsobit další dopravní komplikace v postižených oblastech.

"Navzdory značnému nasazení hasičů je situace opravdu dramatická," uvedl zástupce Posady pro místní média. "Vítr fouká tak silně, že to není férová bitva," zastal se požárníků. 

Meteorologové očekávali, že vítr během pondělí ztratí na síle. Počasí pochopitelně hraje velkou roli, Sardinii v poslední době zasáhla vlna veder, během které teploty atakovaly 48 stupňů. Úřady ovšem nevylučují možnost, že některé požáry založili žháři.

Italská vláda momentálně pracuje na zpřísnění trestů pro žháře, zmínil web Euronews. Trest za úmyslné založení požáru v přírodě by měl nově začínat na šesti letech vězení místo dosavadních čtyř. Za neúmyslné založení by hrozil jeden až dva roky odnětí svobody.

Témata: Itálie Požáry