Požár na Tenerife zuří dál. Jsou v ohrožení turisté?

Tenerife, ilustrační foto.

Autor: Jan Hrabě

19. srpna 2023 17:42

Místní úřady na španělském ostrově Tenerife musely přistoupit k dalším evakuacím kvůli požáru, který se šíří již čtvrtým dnem v řadě. Přes noc na sobotu se navíc opět zhoršily povětrnostní podmínky. 

Zástupe regionální správy Manuel Miranda uvedl, že přes noc stouply teploty, klesla úroveň vlhkosti a zesílil vítr. "Počasí se změnilo, takže jsme museli evakuovat města na severu Tenerife, konkrétně pět oblastí," citoval jeho slova web DW. Podle Mirandy se přistoupilo k evakuacím kvůli nebezpečnosti a blízkosti požáru. 

Oheň se začal šířit ve středu v národním parku v blízkosti spící sopky Pico del Teide, která je nejvyšším vrcholem Španělska. Příčina požáru není známá, do pátku se každopádně rozšířil na plochu o velikosti 5000 hektarů. Dosud bylo evakuováno asi 4000 osob. Turistické resorty zatím nejsou ohroženy, letiště na ostrově fungují bez problémů. 

Tenerife je nejobydlenějším španělským ostrovem a největším ze sedmi Kanárských ostrovů. Rozloha je lehce přes 2000 kilometrů čtverečních, na této ploše žije více než 900 tisíc obyvatel. 

Témata: Požáry Španělsko Kanárské ostrovy