Požár na Čechy oblíbeném Tenerife se dál šíří. Úřady už vědí, jak vznikl

Požár na Tenerife

Autor: Libor Frýdl

21. srpna 2023 16:45

Požár sužující španělský ostrov Tenerife, který je největším z Kanárských ostrovů, byl založen úmyslně. Informovaly o tom dnes tamní úřady. Zachvátil čtyři procenta území tohoto ostrova, naštěstí nedošlo k žádným obětem ani zraněním. Ohroženo je ale stále jedenáct obcí. 

Požár, který sužuje španělský ostrov Tenerife, byl založen úmyslně. Informovaly o tom tamní úřady. „Policie potvrdila, že požár, který na španělském ostrově zuří od úterý, byl zapálen úmyslně, a zahájila tři samostatná vyšetřování,“ uvedl regionální prezident Kanárských ostrovů Fernando Clavijo.

Hasiči na konci víkendu oznámili, že díky mírnému zlepšení počasí se jim podařilo zabránit zničení všech domů. „Povětrnostní podmínky byly lepší, než se očekávalo,“ citoval server Guardian jejich prohlášení.

Požár pohltit více přes osm tisíc hektarů borového lesa, což znamená asi čtyři procenta rozlohy největšího ostrova Kanárských ostrovů. „Bylo evakuováno více než 12 tisíc lidí, do konce neděle toto číslo pravděpodobně mnohem vyšší,“ řekla guvernérka ostrova Rosa Dávilová.

Přímo ohroženo je jedenáct obcí na strmém a skalnatém úbočí hor. Hasiči jsou kvůli těžce přístupnému terénu ve velmi náročné situaci. „Je to pravděpodobně nejkomplikovanější požár, jaký jsme na Kanárských ostrovech měli za posledních 40 let,“ prohlásil Clavijo.

Během minulého týdne bylo k požáru nasazeno 370 pracovníků a 17 hasičských vozidel. Jak upozornila americká stanice CNN ještě minulý týden, na Tenerife panovala velká vedra, kdy teploty přesahovaly 30 stupňů.

Požár vypukl minulou středu v hornatém národním parku v oblasti sopky Teide a rychle se rozšířil. Požáry na Kanárských ostrovech jsou běžné, většinou se jim ale nedostane tolik pozornosti, neboť je hasiči rychle dostanou pod kontrolu. Nyní je situace jiná, protože šíření ohně pomáhají vítr a vyschlá vegetace. Oblast je také obtížně přístupná po zemi a hasiči se musejí spoléhat především na letadla.

Témata: Tenerife Požáry