Povodně o Vánocích? Řeky stoupají, třetí stupeň platí na Ohři v Karlových Varech

Povodně, ilustrační fotografie.

Autor: Jan Hrabě

24. prosince 2023 9:20

V Česku na Štědrý den stoupají hladiny vodních toků, zejména v Čechách. Stupně povodňové aktivity byly do nedělního rána dosaženy na desítkách míst. Výstraha před povodněmi zůstává pro celé území v platnosti až do odvolání. 

Meteorologové v šest hodin ráno informovali, že toky stoupají zejména v Čechách, kde byl evidován jeden ze tří stupňů povodňové aktivity na více než šesti desítkách míst.

"Během noci krátce na 3. SPA vystoupala Vltava v Českém Krumlově. V těchto chvílích je 3. SPA zaznamenán na Ohři v Karlových Varech a na Černovickém potoku v Tučapech. Na obou profilech je stále stoupající tendence," uvedli.

Podle výstrahy při dosažení třetího stupně může voda zaplavovat níže položené obydlené oblasti a komunikace, omezovat lidskou činnost a působit škody v krajině a na majetku.

Například hasiči z Karlovarského kraje už v noci uvedli, že řešili desítky událostí v souvislosti se vzestupem hladin vodních toků. "Mimo jiné bylo potřeba jen v sobotu večer připravit na použití dva tisíce pytlů s pískem. Situaci v kraji hasiči nepřetržitě sledují a vyhodnocují," napsali na síti X.

"V Českém Krumlově, Rožmberku nad Vltavou a v Mirovicích monitorujeme toky řek, které zatím zůstávají ve svých korytech. V Českých Budějovicích, ve Svinech, ve Světlíku a ve Veselí nad Lužnicí jsme odčerpávali ze silnic vodní laguny," dodali jihočeští hasiči. 

Především krajů v Čechách se týká další platná výstraha před silným větrem, který má v nárazech dosahovat rychlosti až 70 kilometrů za hodinu. Hrozí poškození stromů a lesních porostů či menší škody na budovách. 

Témata: Povodně Počasí ČHMÚ