Povodně a počasí: Nové varování meteorologů. Nepříznivá je předpověď pro jihozápad Čech

Povodně, ilustrační fotografie.

Autor: Pavel Krejčí

16. září 2024 11:39

Meteorologové v nové výstraze upřesnili varování před povodňovými jevy a ponechali výstrahu před vydatným deštěm pro jihozápad Čech, hlavně Šumavu a Novohradské hory. Déšť na našem území ale postupně slábne a ustává, s výjimkou jihozápadní poloviny Čech. 

V jihozápadní polovině Čech bude déšť doznívat ještě v úterý 17.9. ráno, ale podle Českého hydrometeorologického ústavu už nebude vydatný. Úřad to uvedl na Facebooku.

"V následujících hodinách očekáváme, v důsledku dotoku, vzestupy zejména na toku Moravy pod profilem Moravičany a středním a dolním toku Labe pod profilem Němčice. Ve všech případech při překročení 3. SPA. Ploché kulminace na dolních tocích proběhnou pravděpodobně během středy," napsali meteorologové.

V reakci na výrazné srážkové úhrny v oblasti Šumavy a Novohradských hor předpokládají opětovné vzestupy hladin toků odvodňující tyto oblasti, opět s překročením 3. SPA. Pro toky v povodí Jizery a horní Orlice již byla výstraha zrušena.

V některých povodích došlo podle meteorologů ke snížení intenzity povodňové výstrahy, týká se to zejména povodí Jihlavy, Olšavy a Dřevnice.

Meteorologové už dříve uvedli, že by se na jihu Čech mohly opět lehce zvedat hladiny Malše nebo Blanice. Na Šumavě a v Novohradských horách nadále intenzivně prší. Hladina Lužnice ale oproti předpokladu nestoupá tak rychle.

Ve Veselí nad Lužnicí se proto možná lidé nebudou muset evakuovat. Po zasedání krajského krizového štábu to novinářům řekl jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS). „Obdrželi jsme informace o dalším vývoji srážek. Nejvíce jich bude na Šumavě a v Novohradských horách, což znamená, že na některých tocích se může situace ještě zhoršit,“ uvedl.

 „Na Malši a Černé pravděpodobně dorazí další vlna, která zvýší hladinu, ale neměla by dosáhnout úrovně, jakou jsme viděli před dvěma dny,“ dodal. 

Na jihu Čech prší nepřetržitě od čtvrtka, přičemž srážky by měly ustávat v úterý. Zvýšení hladiny řeky Blanice ovlivní také situaci pod Husineckou přehradou, která od nedělního rána přetéká přes bezpečnostní přeliv.

„Přítok do nádrže bude narůstat a dosáhne přibližně 50 kubických metrů za sekundu, což ovlivní i přeliv. To znamená, že pod přehradou v Husinci, Strunkovicích nad Blanicí a Bavorově dojde kolem půlnoci opět ke zvýšení hladiny,“ doplnil hejtman. 

Témata: Počasí povodně září 2024 ČHMÚ Déšť