Poslední kapka! Elon Musk toho má dost a stěhuje své firmy jinam

Elon Musk

Autor: Pavel Krejčí

17. července 2024 17:21

Podnikatel a miliardář Elon Musk oznámil, že přesune sídla svých firem X a SpaceX v rámci USA z Kalifornie do Texasu. Za jeden z důvodů označil nový zákon, který v prvně jmenovaném státě zakazuje školským úřadům informovat kohokoliv včetně rodičů o rodové identitě či sexuální orientaci žáků. Upozornila na to BBC

"To je poslední kapka," napsal Musk na své sociální síti s ohledem na zákon. Centrála SpaceX se má přesunout z kalifornského města Hawthorne do průmyslového komplexu Starbase v Texasu a sídlo firmy X Corp ze San Francisca do texaského Austinu. 

Musk už před třemi lety přesunul adresu svého bydliště z Kalifornie do Texasu, kde se neplatí státní daň z příjmu fyzických osob. Ve stejném roce přesunul do Texasu také sídlo společnosti Tesla, která vyrábí elektromobily.

V únoru podnikatel uvedl, že přestěhoval právní sídla firem SpaceX a Neuralink z Delaware do Texasu, respektive Nevady. Reagoval na rozhodnutí soudu, podle něhož jako generální ředitel Tesly nemá nárok na rekordní odměny ve výši téměř 56 miliard dolarů. 

Diskutovaný zákon v pondělí podepsal kalifornský guvernér Gavin Newsom. Ocenili ho zejména organizace zastupující práva komunity LGBT+, protože podle nich bude chránit soukromí a bezpečnost studentů. Konzervativci už naopak avizovali, že zákon napadnou u soudu. 

"Guvernéru Newsomovi jsem asi před rokem jasně řekl, že podobné zákony přinutí rodiny a firmy opustit Kalifornii, aby ochránili svoje děti," poznamenal Musk. 

Témata: Elon Musk