Poslanci budou řešit Babiše. Fiala řekl kdy a proč

Poslanecká sněmovna, ilustrační foto.

Autor: Jan Hrabě

13. března 2024 14:12

Mimořádná schůze Poslanecké sněmovny kvůli chování expremiéra Andreje Babiše (ANO) by se měla uskutečnit příští týden v úterý. Novinářům to ve středu řekl premiér Petr Fiala (ODS). Vládní strany se na svolání jednání dohodly včera. 

Podle Fialy se mají řešit Babišovy komentáře zahraničně-politických událostí či bezpečnostních otázek. "Bezprostředním impulsem je e-mail, který omylem poslal na nějakou jinou adresu a v plné nahotě ukazuje způsob práce a uvažování Andreje Babiše," uvedl premiér.

"Vytrvalá snaha o ohrožování bezpečnosti a západního ukotvení České republiky, metody připomínající minulý režim a zatahování dětí politických soupeřů do veřejného prostoru se nemohou stát normou. Proto svoláváme mimořádnou schůzi Sněmovny," uvedl Fiala už v úterý na sociální síti. 

Babiš v neděli odpoledne podle serveru novinky.cz u svých kolegů mailem poptal materiály týkající se ministra zahraničních věcí Lipavského. Učinil tak poté, co jej člen vlády v České televizi označil za bezpečnostní riziko pro Česko.

"Udělejte mi teze, podklady na tohoto zm*da," napsal například Babiš , který se ptal, zda má šéf diplomacie děti. Mailové vlákno podle serveru obsahuje životopis, odkazy na mediální články nebo zmínky o Lipavského dceři a manželce. Mail však namísto svému poradci Janu Rovenskému zaslal ekologickému aktivistovi s totožným jménem. 

Lipavský se v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce pustil do ostré kritiky expremiéra Babiše, který podle něj začíná být bezpečnostním ohrožením Česka. 

Ministr prohlásil, že předchozí Babišova vláda uškodila česko-polským vztahům a na evropské úrovni se "nechala vodit" maďarským premiérem Viktorem Orbánem. "Mně přijde, že (Babiš) už začíná být bezpečnostním ohrožením této země. Podkopává obranyschopnost a mezinárodně politické postavení naší země," konstatoval Lipavský. 

Témata: Poslanecká sněmovna Petr Fiala (ODS) Andrej Babiš