Porostou platy státních zaměstnanců? Fiala promluvil!

Petr Fiala ve volebním štábu Petra Pavla

Autor: Jan Hrabě

25. srpna 2024 21:54

Platy státních zaměstnanců určitě vzrostou od ledna. Premiér Petr Fiala (ODS) v nedělním vydání Partie na CNN Prima News uvedl, že na letošní navýšení prostředků na platy nejsou ve vládní rozpočtové rezervě peníze. Hledají je ale ještě ministerstva ve svých vlastních rozpočtech.

“My opravdu peníze v tuto chvíli nemáme,” zdůraznil Fiala a vysvětlil, že prostředky sice nejsou na navýšení objemu platů, ale hledají se na jednotlivých ministerstvech na navýšení tarifů. Zároveň zmínil, že rozpočtová rezerva slouží k pokrytí mimořádných výdajů, jako byla situace ve firmě Liberty v Ostravě. 

Podle premiéra se počítá se zvýšením platů státních zaměstnanců od ledna 2025. “Je shoda, že to uděláme,” řekl předseda vlády.

Odboráři z Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) mimořádně jednali se členy vlády o navýšení platů ve veřejné správě a službách ve středu. Na webu po schůzce uvedli, že další jednání ve stejném formátu proběhne v úterý 27. srpna. V mezidobí mají proběhnout i některá dílčí jednání. 

Podle odborů vláda přislíbila, že na jednání během uplynulého pracovního týdne proběhne diskuze o plošném desetiprocentním navýšení tarifů u všech zaměstnanců v tabulkách č. 1 až 5 bez navýšení objemu finančních prostředků. Jednotlivá ministerstva se měla vyjádřit k dopadům takového navýšení a k tomu, zda jsou ho schopna finančně zabezpečit. 

Další jednání k platům v příštím roce pak má proběhnout po zveřejnění návrhu státního rozpočtu na rok 2025, uvedla ČMKOS.

Odbory požadují zvýšení tarifů nejméně o deset procent všem zaměstnancům veřejné sféry od září. Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Středula už na jaře požadoval navýšení tarifů dokonce o patnáct procent. Argumentoval propadem příjmů zaměstnanců. Zmiňoval také, že více než 130 tisíc pracovníků má mít základ výdělku pod zaručenou a minimální mzdou. 

Minimální mzda momentálně činí 18 900 korun za měsíc, v lednu se zvyšovala o 1600 korun. Podle údajů ministerstva práce a sociálních věcí pracuje pro stát a veřejný sektor více než 840 tisíc lidí. 

Témata: platy Petr Fiala (ODS)