Polsko přestává posílat Kyjevu zbraně, oznámil Morawiecki

Mateusz Morawiecki

Autor: Pavel Krejčí

21. září 2023 8:19

Polsko včera oznámilo, že přestane poskytovat zbraně Ukrajině. Děje se tak v době pokračujícího sporu mezi oběma zeměmi ve věci dočasného zákazu dovozu ukrajinského obilí. Informovala o tom americká televize CNN. 

"Zbraně na Ukrajinu již nepřevážíme, protože nyní vyzbrojujeme Polsko," vysvětlil polský premiér Mateusz Morawiecki na sociální síti. 

Polsko bylo od začátku ruské invaze do sousední země na konci loňského února jedním z nejvěrnějších podporovatelů Ukrajiny společně s několika dalšími státy bývalého východního bloku, které se obávají, že by mohly být další na řadě, pokud bude expanzivní válka ruského prezidenta Vladimira Putina úspěšná. Aktuálně ale probíhá spor mezi Kyjevem a Varšavou, který se vyostřuje.

Zákaz dovozu ukrajinského obilí byl původně zaveden na začátku tohoto roku několika členskými zeměmi EU s cílem chránit živobytí místních farmářů, kteří se obávají nízkých cen ukrajinského obilí. Unie minulý týden oznámila plány na pozastavení tohoto zákazu. Avšak tři země - Polsko, Maďarsko a Slovensko - reagovaly, že hodlají těmto změnám odporovat a ponechat omezení v platnosti. To vyvolalo protesty Kyjevy, který tento týden kvůli této záležitosti zažaloval všechny tři země.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj se rovněž vyslovil proti zákazu ve středu při projevu na Valném shromáždění OSN, když řekl, že „je alarmující vidět, jak někteří v Evropě, někteří naši přátelé v Evropě, hrají solidaritu v politickém divadle a dělají z toho thriller o obilí." Dodal, že zúčastněné národy „mohou vypadat, že hrají svou vlastní roli, ale ve skutečnosti pomáhají připravit scénu moskevskému herci“.

Zelenského komentáře vyvolaly okamžité odsouzení ze strany Polska, přičemž ministerstvo zahraničí si předvolalo ukrajinského velvyslance ve Varšavě, aby vyjádřilo protest. Polský ministr zahraničí Pawel Jablonski sdělil diplomatovi, že Zelenského tvrzení je „nepravdivé“, zvláště když Polsko „podporuje Ukrajinu od prvních dnů války“. Dodal také, že „vyvíjet nátlak na multilaterálních fórech nebo zasíláním stížností mezinárodním tribunálům nejsou vhodné metody řešení sporů mezi našimi zeměmi,“ uvádí se v prohlášení ministerstva.

V televizním rozhovoru premiér Morawiecki řekl, že nebude riskovat destabilizaci polského trhu přijetím ukrajinského dovozu obilí, ale nezabrání průchodu ukrajinského obilí Polskem, uvedla polská národní tisková agentura PAP.

„Samozřejmě zachováme tranzit ukrajinského zboží. Polsko v důsledku toho nenese žádné náklady. Naopak by se dalo říci, že na tom vyděláme,“ řekl podle PAP Morawiecki.

Morawiecki také obvinil ukrajinské oligarchy, že „tlačili své obilí na polský trh“ bez obav o místní farmáře, a řekl, že Polsko se nyní zaměří na dodávky „nejmodernějších zbraní“ pro své vlastní účely, uvedla také PAP. "Pokud se chcete bránit, musíte mít něco, čím se bránit," řekl Morawiecki.

Varšava zaujala vedoucí postavení mezi spojenci NATO v zásobování Kyjeva těžkými zbraněmi. Polsko se na jaře stalo první zemí NATO, která vyslala na Ukrajinu stíhačky, a to měsíce před Spojenými státy, které teprve minulý měsíc souhlasily se schválením přesunu stíhaček F-16, než dokončí výcvik ukrajinských sil.

Polsko také již dříve poslalo na Ukrajinu více než 200 tanků sovětského typu. Většina západní vojenské techniky a dalších zásob se na Ukrajinu dostává přes Polsko a země podle OSN hostí 1,6 milionu ukrajinských uprchlíků.

Podle kielského institutu, který sleduje, kolik národy darovaly Ukrajině, Polsko přislíbilo 4,27 miliardy eur (asi 4,54 miliardy dolarů), což je kombinace vojenské, finanční a humanitární pomoci.

Témata: Polsko Ukrajina zbraně obiloviny Mateusz Morawiecki válka na Ukrajině