Polsko eviduje další oběti legionelly. Nákaza se rozšířila do dalších oblastí

Polská policie, ilustrační foto

Autor: Jan Hrabě

28. srpna 2023 21:42

V Polsku se rozšířila nákaza legionellou do dalších dvou regionů Malopolsko a Velkopolsko, zatímco počet obětí v Rzeszowě stoupl na jedenáct. Rozšířením nákazy se zabývá dokonce i polská kontrarozvědka, na nic podezřelého ale podle místních médií nepřišla. 

O nejnovějším vývoji informovala polská televize TVN24. Dnes mají být známé první výsledky testů na přítomnost bakterie legionella v městském vodovodu v Rzeszowě. 

Mluvčí tamní nemocnice v pondělí ráno oznámil úmrtí devadesátileté pacientky, žena byla hospitalizována před několika dny. O nákaze manželského páru ve věku 53 a 54 let informovala nemocnice ve městě Ostrov Wielkopolski ve Velkopolsku. 

Polští hygienici dostali první zprávu o nákaze 17. srpna. Podle nedělních údajů se dosud potvrdila u 144 osob, z nichž 96 žije přímo v Rzeszowě. První případ v Malopolsku byl nahlášen již během neděle, týká se pacientky z domova důchodců. 

Šíření bakterie vyšetřuje také kontrarozvědka ABW, která se zabývá tím, zdali nedošlo k úmyslnému zásahu do vodovodního systému. Rzeszów je totiž od loňského jara klíčovým tranzitním uzlem pro mezinárodní vojenskou pomoc sousední Ukrajině, která čelí ruské agresi. Důkazy o sabotáži ale zatím nejsou. 

Legionelóza neboli legionářská nemoc je akutní horečnaté onemocnění vyvolané bakteriemi rodu Legionella. Postihuje především dýchací cesty. Nejzávažnějším a zároveň nejčastějším projevem je zápal plic. Dalšími projevy infekce může být lehké chřipkové onemocnění s bolestmi hlavy a svalů bez postižení plic.

Témata: Polsko Policie Polsko nemoci