Půjdeme do ulic! Vajíčka na Babiše! Premiér dostal přes prsty, lidé ho "vyrazili" z města!

Andrej Babiš (ANO)

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

10. května 2019 22:00

Obyvatelé Litomyšle na Svitavsku se postavili proti případnému projevu premiéra Andreje Babiše (ANO) na Gastronomických slavnostech M. D. Rettigové, které se ve městě konají příští sobotu. Kvůli nevoli, kterou vyvolala možnost projevu, předseda vlády nakonec nepřijede. Babišovo vystoupení původně navrhla radnice. Dnes to uvedl starosta Daniel Brýdl (Generace 89).

"My jsme tady na maloměstě, chodím pěšky po městě, lidé mi říkali, že půjdou protestovat, že budou pískat, že si připraví vajíčka. Měli jsme strach o gastroslavnosti, aby dál zůstaly svátkem jídla a aby nebyly politikou," dodal Brýdl.

"Pevně věřím tomu, že představitelé města ani ostatní pořadatelské subjekty neumožní panu Babišovi vystoupit na pódiu v rámci těchto slavností," uvedl v písemném podnětu starostovi Radek Tesař z Litomyšle.

Premiérův program při návštěvě Pardubického kraje navrhoval na Svitavsku poslanec Jaroslav Kytýr (ANO). Gastronomické slavnosti považoval za vhodnou příležitost, aby předseda vlády poznal část svitavského regionu. Ve Svitavách se příští sobotu větší akce nekoná, řekl Kytýr ČTK.

"Pan starosta mě posléze informoval, že plánovaná návštěva pana premiéra strhla mezi občany vlnu nevole. Na základě toho jsme se domluvili, že nebudeme rušit průběh slavností a že pan premiér město navštíví při nějaké jiné příležitosti, jako je třeba Smetanova Litomyšl," řekl Kytýr.

Projev na gastronomických slavnostech neměl Babiš původně v plánu, podle Kytýra se měl zdržet zhruba hodinu, v níž by ho starosta provedl po městě. Babišovu promluvu k návštěvníkům akce navrhli sami zástupci města, uvedli shodně poslanec Kytýr i starosta Brýdl.

"Je ze mě hrdina proti své vůli, protože jsem byl připravený se s panem premiérem potkat. Z titulu mé funkce je to povinnost. Ale chtěl jsem je jenom na rovinu informovat o náladách ve městě, podle mě to profesionálně vyhodnotili a rozhodli se sami nepřijet," řekl starosta Brýdl.

Litomyšl je podle něj historicky konzervativní a pravicové město, kde hnutí ANO v komunálních volbách kandidátku ani nepostavilo. ANO nemá v Litomyšli místní organizaci, ani nikde jinde na Svitavsku. Oblastní uskupení je ve Svitavách, které vede právě Kytýr. Babiš navštíví Pardubický kraj v sobotu 18. května, pravděpodobně navštíví města na Orlickoústecku a navečer by měl diskutovat s veřejností v Pardubicích, dodal Kytýr.

Ve volbách do Poslanecké sněmovny v roce 2017 získalo ANO v Litomyšli 24,75 procenta hlasů. Výrazně tak předstihlo druhou ODS s 16,85 procenta. Čtyři roky předtím skončilo ANO se ziskem 16,28 procenta těsně druhé, když za první ČSSD zaostalo o 0,3 procentního bodu.

Témata: Andrej Babiš Litomyšl