Sobotka chce rychle jednat o přijetí eura! Babiš se zlobí, Okamura zuří

Bohuslav Sobotka

Autor: Jan Novák, stars24.cz

29. listopadu 2017 14:29

Končící šéf vlády Bohuslav Sobotka chce pojistit členství Česka v Evropské unii co nejrychlejším přijetím eura. Píše to server ihned.cz.  Obává se euroskeptických nálad, které v poslední době v Česku převažují. Předseda hnutí ANO Andrej Babiš, kterého prezident Miloš Zeman už za pár dní jmenuje novým premiérem, se bouří. A proti je i šéf hnutí SPD Tomio Okamura.

„Přijetí eura je pojistkou pevného ukotvení země v EU," uvádí analýza Úřadu vlády, ze které ihned.cz cituje. Sobotka chce, aby ji vláda na svém středečním zasedání vzala na vědomí a vyzvala příštího premiéra, aby se jí co nejdřív zabýval. Přijetí eura je podle něj ekonomicky jednoznačně výhodné. Pokud Česko nepřijme euro, ztratí v Evropě vliv a nebude moci hájit vlastní zájmy, tvrdí Úřad vlády.

Jenže budoucí premiér je proti. „Tomuhle už fakt neuvěříte. Dneska podává demisi vláda Bohuslava Sobotky, ale ještě ten poslední den bude na poslední chvíli projednávat materiál ČR o eurozóně, který tam podstrčil Úřad vlády. Poslední den. Ministři by si dneska měli dát maximálně tak chlebíčky, skleničku sektu a navzájem si popřát. To je tak maximum, co mají v poslední den dělat. Místo toho se rozhodli, že nás už v podstatě bez mandátu nesmyslně posunou k euru,“ komentoval Sobotkovu snahu na sociálních sítích Babiš.

„Jak víte, euro nechceme. Kdyby pan Sobotka uměl aspoň jeden cizí jazyk, tak by možná zjistil, že i mnoho ministrů z eurozóny vám řekne, že eurozóna je úplně jiná dnes než třeba před devíti lety a že je logické, že chceme teď počkat, jak se euroskupina posune v příštím roce, který bude kritický,“ kritizoval Sobotku předseda ANO.

Babiš dodává, že se chce účastnit diskuse a formovat pravidla. „Jsme ve velmi dobré ekonomické kondici, ale proč máme vstupovat někam, kde pravidla neplatí pro všechny stejně? Proč máme vstupovat do nějakého projektu, kde jsou i země, za jejichž dluhy musí ti úspěšnější ručit, nebo dokonce platit jejich dluhy? Podle mě pro nás prostě euro není aktuálně úplně výhodné. Dělat to z politických důvodů mi nedává smysl. Vliv v EU fakt neztratíme. Ten budeme ztrácet, když nebudeme aktivní, když nebudeme prosazovat svoje návrhy a když přestaneme hájit svoje zájmy,“ dodává Babiš.

Sobotkův plán ostře kritizuje i předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) Tomio Okamura. „Neúspěšný premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD chce pojistit členství ČR v EU co nejrychlejším přijetím eura. Chce tímto ještě na závěr svojí vlády poškodit naší republiku, aniž by k tomu měl jakýkoli mandát od voličů. Přijetí eura je prý pojistkou pevného ukotvení země v EU,“ zlobí se Okamura.

„Pan Sobotka by měl podat demisi a co nejrychleji zmizet a řešit svoje budoucí stíhání za podvod s OKD. Země bez eura jako Británie nebo Švýcarsko nejsou evidentně periferií eurozóny. Spíš to je Řecko, Portugalsko nebo to bude Španělsko, tedy země, které euro mají,“ dodává s tím, že on a jeho hnutí jsou proti přijetí eura.

Témata: Bohuslav Sobotka Andrej Babiš Tomio Okamura EUR