Kalousek versus Babiš: Bude spor pokračovat ve Sněmovně? Indicie mluví jasně

Andrej Babiš a Miroslav Kalousek.

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

9. dubna 2019 11:30

Soudy se sporem politiků a bývalých ministrů financí Andreje Babiše a Miroslava Kalouska zabývat odmítly. Kauzu zatím nebude řešit ani sněmovní mandátový a imunitní výbor, potvrdil serveru stars24.cz jeho předseda Stanislav Grospič. Co tedy bude následovat?

Včera rozhodly soudy, že justici nepřísluší řešit spor mezi poslancem Miroslavem Kalouskem (TOP 09) a současným premiérem Andrejem Babišem (ANO). Věc podle soudu spadá do kompetence sněmovního mandátového a imunitního výboru. Jeho předseda Stanislav Grospič (KSČM) však tvrdí, že se výbor celou věcí vůbec nemusí zabývat.

„Soud nemůže přímo Mandátovému a imunitnímu výboru nařídit, aby se jednáním zabýval, nicméně může konstatovat, a to se i v minulosti stalo, že doporučí stranám, aby věc řešily prostřednictvím Mandátového a Imunitního výboru, nikoli soudně,“ sdělil Grospič serveru stars24.cz.

Komunistický poslanec zatím podrobněji reagovat nemůže, protože zatím neobdržel rozhodnutí soudu. Podle něj bude záležet na obou stranách sporu, zda budou chtít věc řešit před výborem. „Zaznamenal jsem názor jedné strany sporu, že zváží případné využití mimořádných opravných prostředků,“ dodal předseda mandátového a imunitního výboru.

Naráží tak na slova Miroslava Kalouska, který včera uvedl, že pokud mu bude upíráno právo na nestranný soudní proces, tak zváží, zda nepřistoupit k mimořádným opravným prostředkům. Vyloučil naopak, že by se obrátil na sněmovní výbor, v němž má Babišovo ANO 8 členů z 19, zatímco TOP 09 zde reprezentuje jen sám Kalousek.

O co vlastně ve sporu jde? Babiš se loni v červenci ve Sněmovně rozohnil poté, co Kalousek řekl, že premiér křivě přísahal na zdraví svých dětí. „Nevím, kolik má promile ožrala Kalousek dneska, zloděj zlodějský, nebudeš mě urážet a nebudeš mluvit o mých dětech,“ řekl tehdy předseda vlády. Kalousek nejprve požadoval omluvu, to ale premiér opakovaně odmítl. Proto se obrátil na soud.

Témata: Miroslav Kalousek Andrej Babiš Stanislav Grospič Poslanecká sněmovna