S alkoholem za volant? Česko chystá přelomový zákon

Ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

6. dubna 2019 16:55 | Aktualizováno: 8. dubna 2019 22:44

ODS představila návrh na toleranci 0,5 promile alkoholu v krvi za volantem. Podle občanských demokratů je taková praxe v Evropě běžná. Dočkat by se jí tak mohlo i Česko.

„Patříme k několika málo zemím v Evropě s nulovou tolerancí alkoholu za volantem. Ve většině evropských zemí, včetně sousedního Německa nebo Rakouska, tolerance bez problémů dlouhodobě funguje. Proto navrhujeme zavedení tolerance 0,5 promile. Jsem přesvědčen, že si tuto míru svobody zasloužíme a jsem přesvědčen, že umíme být stejně zodpovědní, jako většina Evropanů. Když to zvládají Francouzi, Španělé, Italové nebo Lotyši, zvládneme to i my,“ uvedl pro stars24.cz předseda občanských demokratů Petr Fiala.

Zmíněné sousední státy, ale také například Francie, Belgie či Španělsko mají povolenou hladinu právě 0,5 promile, Velká Británie dokonce 0,8 promile. Nulovou toleranci mají kromě ČR například Slovensko nebo Maďarsko. Půl promile odpovídá vypitým zhruba dvěma decilitrům vína nebo dvěma desetistupňovým pivům.

„S větší svobodou by samozřejmě měla přijít také adekvátní odpovědnost, proto chceme v rámci úpravy bodového systému navrhnout také přísnější postihy pro ty, kteří povolenou míru alkoholu v krvi za volantem přesáhnou,“ doplnil předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.

V loňském roce při nehodách, v nichž hrál roli alkohol, zemřelo na našich silnicích více než 60 lidí. Byl to nejhorší výsledek od roku 2011. Studie přitom prokazují, že riziko nehody je už při 0,5 promile alkoholu už zhruba dvakrát vyšší.

Témata: Alkohol řidiči ODS