Babiš má tajný plán? ANO teď vůbec netouží po vládnutí, tvrdí komentátor

Andrej Babiš, 4. celostátní sněm hnutí ANO

Autor: stars24.cz

24. listopadu 2017 13:11

Andreji Babišovi nejde primárně o sestavení vlády, jeho záměry jsou v tuto chvíli úplně jiné. Myslí si to komentátor Bohumil Pečinka. Spolu s hnutím Svoboda a přímá demokracie (SPD) a KSČM chce prý jen znovuzvolit Miloše Zemana.

Pečinka poukazuje, že jednání šéfa hnutí ANO Andreje Babiše jsou jako v mlze. „Po vyhlášení výsledků voleb se tady vždy vědělo, kdo je koaliční partner a kdo jde do opozice. Na pozadí sestavování nové, menšinové vlády se odehrávají úplně jiné hry,“ myslí si.

Ve Sněmovně podle úřadujícího předsedy ČSSD Milana Chovance vznikla koalice mezi hnutím ANO vedeným Andrejem Babišem, SPD Tomia Okamury a komunisty. Vytvořily pevný hlasovací blok a snaží se to zakrýt, aby na sebe ještě někoho navázaly, myslí si. Bylo by podle něj poctivé, kdyby se tyto strany k dohodě přiznaly. 

„Jednají spolu od první chvíle, dostávají křesla poslaneckých výborů. Současně ANO zvláštním způsobem vytváří vládu, o které ví, že nemá šanci na důvěru. Smyslem není vládnout, jen překlenout dobu do prezidentských voleb,“ uvedl komentátor pro Český rozhlas.

Poukazuje také na to, že Česko nikdy v historii nezažilo souběh dvou takto důležitých voleb. „Hlavním motivem ANO vůbec není sestavit menšinovou vládu, ale znovuzvolit Miloše Zemana. K tomu chce zamlžená koalice sjednotit svůj elektorát. Skutečná jednání o nové vládě začnou až pak, někdy v lednu nebo únoru,“ myslí si Pečinka.

Průzkum společnosti Median ukázal, že menšinovou vládu preferuje 45 % lidí. Polovina ale odmítá podporu KSČM. Bývalou koaliční vládu si přeje jen 6 %. „Jsou to zdrcující čísla,“ upozorňuje komentátor. Kdyby ANO do takové vlády šlo, může přijít odmítnutí ze zahraničí.

V současné chvíli se hlasuje o důležitých orgánech sněmovny, ale bez vědomí toho, kdo nakonec bude ve vládě a kdo v opozici. „Po sestavení skutečného kabinetu se to všechno bude muset zas převolit. Každopádně vyznat se v tom je opravdu docela složité. Skutečné zájmy stojí v pozadí,“ vysvětluje Pečínka.

O možné koalici ANO, SPD a KSČM se mluví i v zahraničí. Německý server huffingtonpost.de píše, že novou českou koaliční vládu zřejmě vytvoří „miliardář, neonacista a komunista“. Varoval také, že se na východě Evropy může zformovat protibruselský blok.

Témata: Andrej Babiš Hnutí ANO Miloš Zeman