Asteroid o síle 10 atomových bomb explodoval nad Ruskem. Lidé o tom nevěděli

Meteorit

Autor: ČTK, stars24.cz

19. března 2019 13:13 | Aktualizováno: 19. března 2019 18:14

Ve výši 25,6 kilometrů nad Beringovým mořem u pobřeží Kamčatky explodoval loni v prosinci meteorit. Síla výbuchu desetkrát překonala výbuch atomové bomby, svržené na konci druhé světové války na japonské město Hirošima. Byla však slabší, než exploze meteoritu, který v únoru 2013 vybuchl nad ruským městem Čeljabinsk na Urale. Uvedla to stanice BBC s odvoláním na americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA). Expert NASA Lindley Johnson BBC řekl, že k výbuchům o takové síle dochází dvakrát až třikrát za století. V daném případě šlo o druhý nejsilnější výbuch za posledních 30 let.

Explozi zaznamenaly vojenské družice. Informaci předalo NASA americké vojenské letectvo. Vzhledem k tomu, že meteorit vybuchl nad mořem, nevyvolal takovou pozornost, jako před lety čeljabinský meteorit, zachycený například kamerami, jaké si na čelních sklech vozí mnoho ruských motoristů.

Some colour views of the #meteor that flew over the North Pacific in December 2018, taken by Japan's #Himawari satellite.The meteor is really clear here - bright orange fireball against the blue + white background!Background: https://t.co/r403SQxicZ pic.twitter.com/ctNN8zxsXb

— Simon Proud (@simon_sat) 18. března 2019

Navíc tlaková vlna po výbuchu vyrazila na Uralu množství oken, jejichž úlomky poranily až 1200 lidí, a odhad škod dosáhl miliardy rublů (asi 630 milionů Kč podle tehdejšího kurzu). Následně - vzhledem k rozbitým oknům a tuhému mrazu - musely být uzavřeny všechny školy a školky. Vědci odhadli, že čeljabinský meteorit vybuchl třicetkrát větší silou než bomba nad Hirošimou.

Výbuch nad Kamčatkou se dostal až teď na pořad vědecké konference ve městě The Woodlands u Houstonu v americkém Texasu.

Danou oblastí nad Beringovým mořem nicméně vede mnoho leteckých linek mezi Severní Amerikou a Asií, a tak experti doufají, že výbuch v podobě obrovské ohnivé koule okolo poledne místního času 18. prosince 2018 mohl zahlédnout některý z pilotů.

Kongres USA v roce 2005 pověřil NASA, aby do roku 2020 dokázala odhalit v blízkosti Země až 90 procent asteroidů o velikosti 140 a více metrů, jejichž srážka se Zemí by případně postihla celé regiony. Ale vědci odhadují, že potrvá dalších 30 let, než tento úkol splní.

NASA se nicméně může pochlubit, že v červnu 2018 pozemní observatoř v Arizoně objevila malý, asi třímetrový asteroid asi osm hodin před nárazem. Centrum pro studium objektů blízkých Zemi v laboratoři NASA poté přesně určilo dráhu asteroidu, použitou pro výpočet pravděpodobného místa dopadu na jihu Afriky. Ohnivá koule pak byla skutečně zaznamenána na záběrech bezpečnostní kamery na farmě v Botswaně, v jejímž okolí se později našly úlomky.

Témata: Meteorit Rusko NASA