Ven! Klaus mladší dostal padáka z ODS

Václav Klaus ml.

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

16. března 2019 17:44

Vedení ODS vyloučilo ze strany poslance Václava Klause mladšího. Novinářům to po dnešním zasedání výkonné rady oznámil předseda občanských demokratů Petr Fiala. Klaus se s ODS podle některých občanských demokratů už déle názorově rozchází. Na dnešní zasedání výkonné rady ho špičky ODS nepozvaly.

Sněmovní frakce ODS se už ve středu distancovala od Klausových slov z předchozího dne, kdy přirovnal schvalování zákonů daných unijními předpisy k rozhodování židovských výborů o složení transportů do nacistických koncentračních táborů. Klause mladšího vyzvala, aby klub opustil. Klaus výzvu nevyslyšel. Připustil, že jeho příměr byl možná "příliš drakonický".

Klub v usnesení ale také konstatoval, že Klaus mladší svým jednáním ODS dlouhodobě poškozuje. Občanští demokraté připomínají jeho zpochybňování české armádní mise v Afghánistánu nebo podporu kandidátovi SPD Ladislavu Jaklovi před loňskými senátními volbami. Už loni dostal Klaus mladší při jednání sněmovní frakce ODS od Fialy symbolickou "žlutou kartu".

Na dnešním jednáním výkonné rady se podle informací ČTK hovořilo také o Klausově podpoře Českému svazu bojovníků za svobodu vedeném Jaroslavem Vodičkou a o jeho údajně proklamované neúčasti v evropských volbách. Padla podle zdrojů desítka případů Klausových počínání proti ODS.

Témata: Václav Klaus ml. ODS